22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Dikkat ishal salgını

Yaz mevsiminin gelmesiyle su ve meyve tüketiminin artmasıyla ishal salgını yaşanıyor. İşte ishale karşı yapılması gerekenler;

Trabzon Doğum ve Çocuk Bakımevi Başhekimi Uzman Dr. İsmail Topal, 48 saat süren ve şiddetinde azalma olmayan ishallerin tehlikeli olabileceğini, bu durumdaki kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini söyledi.

Yiyecek ve içeceklerin hazırlanmasında çok dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Topal, “Eller sık sık yıkanmalı, çeşme suyundan çok kapaklı sıvılar tercih edilmeli” diye konuştu.

Enfeksiyon yapan virüslerin yaz aylarında daha hızlı yayıldığını ve sıcakta gıda bozulmalarının daha kolay olduğunu bildiren Topal, şöyle devam etti:
“Bu nedenle ishal, içinde bulunduğumuz aylarda daha sık görülüyor. 48 saat süren ve şiddetinde azalma olmayan ishallerde bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.”

“KANLI İSHALLERDE ZAMAN KAYBETMEMEK GEREKİR”


İsmail Topal, kanlı ishallerde ise zaman kaybedilmemesi, ayrıca doktor önerisi olmadan ishal kesici veya antibiyotik kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Tedavinin yanı sıra yapılacak diyetle de ishalin kontrol altına alınabileceğine işaret eden Topal, şunları kaydetti:
“Patates püresi, yağsız makarna, pirinç pilavı, yağsız çorbalar, yoğurt, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte, yağsız peynir, şeftali, muz ve elma, ishalli durumlarda yiyebileceklerimiz arasındadır. Kaynatılmış su, ayran, asidi alınmış maden suyu, şekersiz çay, şekersiz elma kompostosu da içecek olarak tercih edilebilir.”


İshalde kaybedilen su ve tuzu geri kazanmak için evde pratik bir içecek hazırlanabileceğini de belirten Topal, “1 litre kaynatılmış soğutulmuş suya, 1 çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat koyularak karıştırılır. İki yaşından küçük çocuklara her kaka yapışından sonra bir çay bardağı, iki yaşından büyüklere ise bir su bardağı içirilmelidir” dedi.

“AÇIK ALANLARDA SATILAN DONDURMALARA DİKKAT”


Başhekim Topal, mevsim itibariyle dondurmanın özellikle çocuklar tarafından çok tüketildiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Özellikle çocukların, açık alanlarda satılan dondurmaları tüketmemeleri gerekir. Hijyen kurallarına uymayan şartlarda üretilip satılan bu dondurmalar, ishal başta olmak üzere pek çok hastalığa neden olabilirler. Hijyen kurallarına uyulmuş, temiz alanlarda üretilmiş dondurmaların tüketilmesine gayret gösterilmelidir.”


aa
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2007 Salı 13:03:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?