15
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Dikkat kalp krizi riski var!

Uzmanlardan, 'mevsim değişikliği' uyarısı. Mevsim geçişlerinin, kalp krizi riskini artırdığı belirtildi.

Kardiyoloji Uzmanı Doktor Sebahattin Elçi, mevsim geçişlerinin kalp krizi riskini artırdığını bildirdi

Gün içinde saat 06:00 ile 12:00 arasında kalp krizinin daha çok görüldüğüne dikkat çeken Elçi, "Vücudun biyolojik ritmini koruyup, düzenlemede en önemli unsur olduğu kabul edilen melaton hormonu, beyinde sadece 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılanmaktadır. Melatonin düzeyi sabah 06:00'dan sonra azalır gece yüksek seviyelere ulaşır. Melatonin aynı zamanda bir mevsim ayıracıdır. Gecelerin kısa gündüzlerin uzun olduğu yaz döneminde melatonin salgılanmasında azalma görülür" dedi.

Stresin kalp krizini tetiklediğine işaret eden Elçi, "Melaton hormonunun azalmasıyla stres oluşur. Bu da kriz riskini artırır. Kalp hastalıklarından korunmak için kardiyolojik risk faktörlerini en aza indirilmesi gerekir. Stresin yanı sıra hipertansiyon, şeker hastalığı, sigara içmek ve obozite kalp krizi riskini artırmaktadır" diye konuştu.

Günde bir saat yürüyüşün kalp hastalığından yüzde 40 oranında koruduğuna temas eden Elçi, düzenli spor yapan 60 yaşındaki bir kişinin spor yapmayan 20 yaşındaki bir kişiden daha sağlıklı kalbe sahip olduğunu ifade etti. Sporun felç riskini de yüzde 25 azalttığını belirten Elçi, "kalbinizi korumak için spor yapın" tavsiyesinde bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2007 Pazartesi 15:34:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?