31
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Diş hekimleri-Signal el ele

Türkiye genelindeki ağız sağlığı sorunlarının tespit edilmesi ve çözüm üretilmesi sonucunda, Türk toplumunun ağız bakımı konusundaki bilincinin artmasını sağlayacak "Türkiye'de Ağız Diş Sağlığı Durum Analizi" araştırması başladı.

Araştırmanın 7 bölgede 7 bin kişinin muayene edilmesiyle başlayacağı bildirildi.
Türkiye'de ağız ve diş sağlığının genel sağlığa etkilerini ortaya koyarak, Türk toplumunda bilinç düzeyini yükseltmek üzere el ele veren Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI), Signal ve Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), 'Türkiye'de Ağız ve Diş Sağlığı Durum Analizi' araştırmasını hayata geçirirdi.

"Ağzına Sağlık Türkiye" sloganıyla yola çıkan kurumların The Marmara Oteli'nde yapılan basın toplantısında Signal/TDB araştırma projesinin 3 yıllık bir dönemi kapsayacak ve Türkiye profilini temsil eden kırsal-kentsel alanlardan seçilecek 7 binden fazla birey programda yer alacağı belirtildi. Ağız sağlığının davranışsal ve sosyal bileşenleriyle kontrol göstergelerini belirlemeyi amaçlayan araştırmada yer alacak bireyler arasında, diş çürüklerinin, diş minesi bozukluklarının ve dişeti hastalıklarının yaygınlığı araştırılarak diş fırçalama teknikleri, diş hekimliği hizmetlerine erişim ve yaşam tarzı konuları ayrıntılı olarak inceleneceği bildirildi.

Projeyi değerlendiren Unilever Türkiye Ev ve Kişisel Bakım Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Zeynep Yalım Uzun, "Bu projede ortağımız olan Türk Dişhekimleri Birliği ile çalışmak bizi çok heyecanlandırıyor. Projeyi destekleyen her iki saygın kuruluş da Türk toplumundaki bireylerin sağılığı için sürdürülebilir bir iyileşme sağlamak üzere bir araya gelerek çalışmalarını sürdürüyor. Ağız sağlığı sorunlarının temel nedenlerine inmeyi hedefleyen bu öncü araştırmayı üstlenerek, bireylerin refahını iyileştirmek için etkin önleyici tedbirleri uygulamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Ağız Sağlığı Programları ve İşbirlikleri Direktörü Dr. Analia Mendez ise, "Birçok insan diş sağlığında hizmet verenlere çok az erişebilen bölgede bir kısmı da yüksek maliyetli ücretleri ödeyemeyecek durumda. Araştırmalar gösteriyor ki günlük diş fırçalama maliyetleri yüzde 30 gerileme sağlayacaktır. Onları kötü bir ağız sağlığının ne demek olacağı konusunda eğitiniz. Bu projenin Türkiye için paha biçilemez bir değeri vardır. Günlük olarak diş fırçalamak yeni çürümeleri yüzde 40 azaltırken yüzde 60 oranında ise çürükleri azaltıyor. Dünyada 38 ülkede proje sürdürülüyor" dedi.

"HEKİMLERİN COĞRAFİK DAĞILIMINI SAĞLAMAK GEREKİR"

Türkiye'deki diş hekimliğinin 100. yılı olduğunu, toplumun ağız sağlığıyla ilgili kazanımlara dönüştürmek için çabalar gösterdiklerinin belirten Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım ise, "Dünyada en yaygın en sık rastlanan diş ve diş eti hastalıkları önlenebilir hastalıklardır. Bu hastalıkların koruyucu uygulamalarla önlenmesi mümkündür. Eğer koruyucu uygulamalar gerçekleştirmezsek, 5-17 yaş grubunda büyüme yetersizliğine, hamilelerde 3-4 kat düşük ağırlıklı bebek doğumuna, 39-69 yaş grubunda 7 kat daha fazla kalp hastalıklarına yol açıyor" diye konuştu.

Şu anda Türkiye'de 7 diş hekimliği fakültesinin açılmasına karar verildiğini hatırlatan Yıldırım, "7 diş hekimliği fakültesi açılması demek, var olan tedavi işlemlerine yönelik daha fazla diş hekiminin sahada çalışmasını sağlamaktır. 1987'de yapılan bir çalışma var o dönemde yapılan çalışmada ağız sağlık göstergelerine bakınca şu andaki ağız sağlığı diş göstergeleriyle karşılaştırdığımızda ciddiye alınır bir değişiklik yok. 13 tane daha diş hekimliği fakültesi açıldı. Her yıl 1000 diş hekimi mezun oluyor
ancak ağız sağlığı göstergelerinde herhangi bir değişiklik yoktur. O gün de toplumunun yüzde 90'ında diş eti hastalığı vardı bugün de var. Yapılması gereken mevcut durumu tespit etmek, bu durum tespitine göre ne tür diş hekimine ihtiyacımız olduğuna karar vermek ve bu diş hekimlerinin coğrafik dağılımının sağlanması gerekir" dedi.

"FLORÜRLÜ DİŞ MACUNU KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRMALIYIZ"

Projenin dünyaca öneminin büyük olduğunu belirten Dünya Dişhekimleri Birliği Başkanı Dr. Burton Conrod, "Bu kesinlikle bir pazarlama kampanyası değil, tamamen sağlığa odaklanan bir kampanya. Ağız sağlığını iyileştirmek neden önemlidir? Ağız sağlığı son 10 yılda gelişmiş ülkelerde diş çürüğü oranında iyileşmeler gördü. Aynı zamanda özellikle flori bulunabilirliğiyle bu mümkün hale geldi. Şeker tarzlarında artış olan ülkelerde çürük oranlarında keskin bir artış var. Bu çerçeve ortaklığımızın hedefi florinli diş macunlarını herkesin kullanmasını sağlamak. Buna bağlı birçok kalp damar hastalıkları ve aynı zamanda yetersiz beslenmeye bağlı birtakım sorunlarla da bunların bağlantılı olduğunu görüyoruz. Ağzınız sağlıklılı olamazsa vücudunuz sağlıklı olamaz. Bu bağlamda ortaklıklara çok önem veriyoruz. Küresel anlamda bir görevimiz var bu gerçekten son derece büyük bir zorluk. Florürlü diş macunun kullanımını yaygınlaştırmak ve herkesin kullanabilmesini sağlamak. Dünyada en yaygın kronik hastalık olmasına
rağmen yüzde 99 önlenebiliyor. Florürü insanların kullanımına daha fazla sunmak lazım. Dünyada yüzde 10 oranında florin kullanılıyor, dolayısıyla elimizde bir çözüm var ve kat etmemiz gereken çok fazla yol var. Her ülkede yürütülmekte olan programlar eğitime ve uygulamaya yöneliktir. Türk halkının da sağlığını geliştirmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz" şeklinde konuştu.

7 BÖLGEDE 7 BİN KİŞİ MUAYENE EDİLECEK

Yeditepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Toplum ve Ağız Diş Sağlığı Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Oktay, "Sadece Türkiye'de diş çürüklerinin ne kadar yaygın olduğunu anlamak değil. Esas olan toplumda sağlık davrane7abalar gösterdiklerinin belirtenışını yerleştirmek, kişilerde diş fırçalama alışkanlığını yerleştirmek. Reklamlarda diş fırçalamanın gerekliliği anlatılıyor ama hiç kimse davranışını değiştirmiyor. Bizim bireylerde davranış özelliklerini de tespit etmemiz lazım ki bunu nasıl değiştirebileceğimizi planlayabilelim. Sadece bu değil aslında genel sağlığı da sosyal faktörler de sağlık sistemi de çok fazla etkili oluyor. Biz bu proje çerçevesinde sosyal boyuttaki bulguları ve verileri de toplamak istiyoruz" dedi.

Proje kapsamında 7 bölgede yaklaşık 7 bin kişinin muayenesiyle başlayacaklarını anlatan Oktay, "Özellikle sağlıklı olan bireylerin yer almasına karşın bu yaş gruplarında kalp damar hastalıkları, diyabet ve gebelerde ayrı gruplar oluşturulacak. Böylece kendi ülkemizde de genel sağlık, ağız, diş sağlığı ilişkisini inceleyen bir veri tabanına ulaşmış olacağız. Diş çürüklerinin yaygınlığını, ne kadar florin tableti kullanılıyor, ne kadar kişi protez kullanıyor bunları bilmek bizim daha sonra yapacağımız programlarda mesafemizi gösterecek. Bu proje çerçevesinde ağız kanserleri konusunda bilgi toplayacağız. Türkiye'de ağız kanserlerinin yaygınlığıyla ilgili çok fazla bilgimiz yok. Bazı veriler elde etmek mümkün olacak" diye konuştu.

 

.
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2008 Cuma 17:45:07
Güncelleme :18 Nisan 2008 Cuma 17:58:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?