1
Haziran
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Dişiniz yoksa ektirin!

Doğal dişlere en doğru alternatif olan diş implantlarının en büyük avantajı; kaybolan dişin sağındaki ve solundaki dişlerin kesilmemesi. İmplantlar sayesinde hem sağlam dişlerinizi korumuş hem de doğal bir gülümsemeye sahip olursunuz.

İmplant (diş ekme) nedir?

İmplant diğer bir deyişle 'diş ekme'; çekilmiş olan dişlerin yerine yerleştirilen titanyumdan yapılmış, çok özel yapım tekniklerine sahip olan yapay dişlerdir. Eksik olan dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleri olarak da tanımlayabiliriz. Diş implantlarının yapımları sırasında üstün teknolojiler kullanılıyor. İmplantın en büyük avantajı bitişik dişlerin kesilmemesidir. Normalde köprü yapılırken boşluğa yakın dişlerin kesilmesi gerekir.

Oysa implantta; hem kendi dişlerinizi korumuş, hem de sabit bir proteze sahip olursunuz.

İmplantlarda tedavi nasıl gerçekleştiriliyor?

İmplant ile tek diş eksikliğinden tam diş eksikliğine kadar birçok vaka tedavi edilebilir. İmplant tedavileri iki basamaktan oluşur: İmplantların cerrahi olarak yerleştirilmesi ve üst yapının (protezin) yapılması. İmplantlar cerrahi ile yerleştirildikten sonra, ortalama 2 ila 3 ay beklenir. Bu bekleme süresi "osteointegrasyon" denilen implantın çene kemiğiyle biyolojik olarak kaynaşması için gerekli olan süredir. Bu süre geçtikten sonra protez yapım aşaması ortalama iki haftadır.

İşlemler acı verir mi?

İmplantların yerleştirilmesi lokal anestezi altında yapılmaktadır. Bazı durumlarda genel anestezi de uygulanabilmektedir. İşlem sırasında acı hissedilmez. Operasyon sonrası hafif şişlik ve ağrı olması normaldir; bunlar da basit ağrı kesicilerle giderilebilmektedir.

Başarı oranı yüksek midir?

Diş implantının başarısı, implantın yerleştirileceği yerde ne kadar kemik miktarı olduğuna bağlıdır. Kemiğin miktarındaki ve kalitesindeki azalma, dişeti problemleri, enfeksiyon ya da travma gibi bir çok faktöre bağlıdır. Fakat bugünkü tekniklerle biz diş hekimleri, kemiğin genişliğini ve yüksekliğini artırabiliriz. Bazı özel tekniklerle kemik yıkım bölgeleri doldurulur, böylece implantın oturacağı yer hazırlanmış olur.

Her hastaya uygulanabilir mi?

Operasyondan önce klinik muayene ve röntgenleriniz değerlendirilerek kemik greftlerine (kemik dokusu ) ihtiyacınız olup olmayacağı söylenir. Bu çok önemli bir konudur. Kemik greftleri olarak genellikle doğal, sentetik ya da ikisinin karışımı olan materyaller kullanılır. Genellikle çok küçük miktarlarda ihtiyacımız olur. Hastaya yine operasyon öncesi yaklaşık ne kadar kullanılacağı ve fiyatı hakkında bilgi verilmelidir. Yapay ya da doğal kemik greftleri kemik miktarını artırmada kullanılan en güvenilir ve etkili yoldur. Kotrol altında şeker hastalığı olanlara ve kontrol altındaki kanama-pıhtılaşma problemi olanlara implant yapılması uygundur.

DR. AHMET MİHMANLI

Medical Park Bahçelievler Hastanesi

Bugün
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 06:33:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?