30
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Dişlerinizi 'bankada' saklayın!

Kaybedilen dişlerin yeniden çıkması mümkün olacak.

Kök hücreler, kordon kanı bankacılığı derken şimdi de kaybedilen dişlerin yerine getirilmesini sağlayacak ''diş bankacılığı'' gündemde.

Ayşegül Aydoğan Atakan Süt dişlerinden alınan kök hücrelerle, dişlerin yeniden çıkması mümkün olacak. Gelecekte pek çok hastalığın tedavi umudu, kök hücre tedavilerine bağlanıyor. Birkaç yıl öncesine kadar az sayıda hastalık için çare olacağı söylenen kök hücre tedavilerinin sınırı giderek genişliyor. Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu da süt dişi ve 20 yaş dişlerinin, vücutta kemik, kıkırdak, kas, sinir hücre ve dokularına dönüşebilme potansiyeline sahip olduğunu belirterek, kök hücre tedavilerinin diş hekimliğinde de önemli bir yer edineceğini söylüyor. Diş hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, kaybedilen dişlerin yerine yenisinin çıkmasını sağlayacak kök hücre tedavileri ve diş bankacılığı hakkında bilgi verdi. Diş bankacılığının getireceği yararlar ne olacak? Özellikle süt dişlerinin özünde bol miktarda kök hücre bulunur. Diş kök hücrelerinin gelecekte başta dişsizlik olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde önemli avantajlar sağlayacağı tahmin ediliyor. Diş bankacılığı sayesinde, dökülen süt dişlerinden alınarak muhafaza edilen kök hücreler, kaybedilen dişlerin yerlerine ekilerek yeniden diş çıkması sağlanacak. Diş kök hücrelerinin farkı nedir? Kök hücreler, insan vücudundaki tüm hücrelerin gelişimini sağlayan kaynak hücrelerdir. Kök hücrelerin sahip oldukları çoğalma ya da başka hücre çeşitlerine dönüşme özelliği, bilim adamlarını bu hücrelerin yeni kullanım alanlarını keşfetmeye itiyor.

Diş kök hücrelerinin, yetişkin kök hücrelerine nazaran tam gelişmemiş ve farklılaşmamış olması sebebiyle çok fazla doku tipi oluşturma potansiyeline sahip olduklarına inanılıyor. Diş kök hücreleri; kemik, kıkırdak, kalp, kas ve sinir hücre ve dokularına dönüşebilme potansiyeline sahip olmaları bakımından da büyük önem taşıyor. Hangi dişlerden kök hücre elde ediliyor? Süt dişleri ve 20 yaş dişlerinden elde edilen kök hücreler dondurularak gelecekte kullanılmak üzere kök hücre ''Diş Bankası''nda saklanabiliyor.

Ancak her dişin pulpası olmasına rağmen özellikle üst ön dört ve alt ön dört süt dişi ile 20 yaş dişleri kök hücre canlılığı açısından üstünlük sağlıyor. Çekilen dişler, bankaya nasıl ulaştırılır? Dişler, kök hücrenin canlılığını yitirmemesi için özel solüsyonlu kit içinde diş bankasına ulaştırılır. Kitlerin içinde, çekimden sonra 15 dakika içinde dişin konulması gereken ve oda sıcaklığında 52 saat bekleyebilen solüsyon vardır. Diş bankasının merkezi nerede ve Türkiye'de şubesi var mı? Diş Bankası'nın merkezi, ADB'nin Boston şehrinde. 1995 yılında kordon kanından elde edilen kök hücreleri depolamaya, 2007 yılında da dişlerden alınan kök hücrelerin bankacılığına başladı.

Merkezin Türkiye'de Nişantaşı'nda şubesi var.

Dişimizi saklamak için ne yapmamız gerekiyor

Öncelikle diş çekim tarihi için diş bankasını aramanız gerekiyor. Diş bankasından gelen uzmanlar, çekim bittikten sonra imzalanan sözleşmeyi ve dişin konulacağı kiti diş bankasının Türkiye şubesine getirecektir. Gerekli evrakların oluşturulması sonrasında diş, ABD'deki merkeze gönderilecektir. Pulpadaki kök hücrelerin yeterli sayıda olduğu ve saklanabildiği bilgisinin gelmesini takip eden altı hafta içerisinde, size özel bir kullanıcı numarasının (ID number) bulunduğu sertifikanız ve beraberinde imzalamış olduğumuz sözleşme, onaylanmış olarak iletilecek.

Yaptığınız sözleşme 20 yıl geçerli olacaktır. Kök hücrelerimizi neden saklamalıyız? Tıpta kök hücre nakli ile tedavi edilebilen hastalıkların sayısı her geçen gün artıyor. Bu bakımdan, kök hücrelerin saklanması, ailenizin geleceği için adeta paha biçilmez bir sigorta poliçesidir. Kişilerin kendi kök hücrelerini gelecekte mümkün olabilecek tedaviler için alıp saklayabilecekleri çok az durum vardır. Diş kök hücresinin saklanması bu durumlardan biridir.

..
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2008 Cuma 21:10:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?