19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Diyabetle yaşamayı bilen, şeker yiyebilir

Ömür boyu yaşayacağı hastalığını çok iyi bilen ve iyi bir eğitim alan her diyabetlinin, şekerli gıdaları tüketebileceği bildirildi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Uzman Diyetisyeni Maksut Şahin, tedavide önemli bir yeri bulunan diyetin, yaşam tarzı, yaş durumu ve diğer özelliklere göre belirlendiğini ifade ederek, “diyabeti öğrenmek için hastanın, en az üç aylık eğitim alması gerekir” dedi.

Şahin, pankreastaki yıpranmadan dolayı ensülin yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkan diyabet hastalığının, özelliğine göre çeşitli tedavi yöntemleri bulunduğunu belirtti. Şahin, bu hastalığın tedavisinde önemli bir yeri bulunan diyetin, hastanın yaşam tarzı, yaşı ve diğer özelliklerine göre belirlendiğini ifade etti. Diyabet hastalarının üç ana ve üç ara öğünle beslendiğini kaydeden Şahin, bu hastaların günde 20-25 gram besinlerin sindirilmeyen kısımlarından oluşan posalardan tüketmesi ve alkolden uzak durması gerektiğini bildirdi.

Diyabetik gıdaları evde hazırlayın

Üzerinde “diyet ve light” yazısı bulunan ürünlerin, vatandaşlar tarafından kilo yapmadığı ve sağlıklı olduğu şeklinde bilindiğini söyleyen Diyetisyen Maksut Şahin, hastalara diyabetik ürünleri tavsiye etmediklerini kaydetti. Diyabet hastalarının diyabetik, çikolata, bisküvi gibi satışa sunulan ürünlere büyük ilgi gösterdiğine dikkat çeken Şahin, bu ürünlerin şekerinin alındığını, yerine şeker türevi maddeler konulduğunu, bunun da sağlık açısından uygun olmadığını vurguladı. Hastaların evlerinde diyabetik reçel, dondurma ve tatlı hazırlayabileceklerini bildiren Şahin, bunun için ellerinde tarif bulunduğunu, isteyen hastalara bu tarifleri verebileceklerini bildirdi.

Her hasta 3 aylık eğitim almalı

Diyabet hastalarının bu hastalığı çok iyi tanımaları gerektiğine belirten Maksut Şahin, hastaların büyük çoğunluğunun hastalık konusunda bilinçli olmadığını savundu. “Ömür boyu yaşayacağı diyabet hastalığını çok iyi bilmesi ve iyi bir eğitim alması halinde diyabetli her hasta, şekerli gıdaları tüketebilir” diyen Şahin, bu hastalığı öğrenmek için her hastanın en az üç aylık eğitim alması gerektiğini söyledi. Diyabetli hastaların iyi bir eğitimle sağlıklı bir insan gibi yaşamlarını sürdürebileceklerine bildiren Şahin, hastanede bütün diyabetli hastaların gruplar halinde eğitime alındığını ifade etti.

aa
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2004 Pazartesi 15:55:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?