28
Mayıs
2024
Salı
SAĞLIK

Diyabetlilere nefesle çekilen insülin müjdesi

Şeker hastalarının insülini iğneyle kendilerine enjekte etmelerine gerek kalmadı. Diyabetlilerin, toz halindeki insülin hormonunu nefesle içlerine çekmelerine imkân veren alet bu yaz piyasaya çıkıyor 

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), şeker hastalığının tedavisi için ilk kez 1920'lerde piyasaya sunulan ve milyonlarca kişinin kullandığı insülin enjeksiyonuna alternatif olacak yeni bir yöntemi onayladı. Yeni yöntemde toz halindeki insülin hormonu nefesle içe çekiliyor.

Az acılı ve kullanışlı
Pfizer tarafından geliştirilen 'Exubera' adlı toz insülin, yaz aylarında ABD'de satışa sunulacak. Diyabet uzmanları, içe çekme yönteminin, enjeksiyona göre daha az acı veren ve daha kullanışlı bir yöntem olacağını belirtiyor.

FDA yetkilisi Steven Galson da insülinin toz şeklinde piyasaya sürülmesinin, şeker hastalarına kanlarındaki şeker oranını daha iyi kontrol etme imkânı vereceğini ifade etti. Ancak klinik deneylerde Exubera'nın hastaların nefes alıp verme yeteneğini hafif biçimde azalttığı belirlendi.

Tiryakiler kullanamayacak
FDA, hastalara Exubera'ya başlamadan önce ve kullanmaya başladıktan sonra her 6 ve 12 ayda bir akciğer fonksiyonlarını kontrolden geçirme tavsiyesinde bulundu. FDA, ayrıca 'Exubera'nın, sigara tiryakilerince kullanılamayacağını bildirdi.

Astımlılarla amfizemlilere de toz insülini kullanmamaları tavsiye edildi. Exubera püskürtme cihazı, gözlük kılıfı büyüklüğünde, 1 ya da 3 miligram dozda akciğerlere çekilebilen toz kapsüller içeriyor. Günlük Exubera alımı 4-5 dolara (yaklaşık 5-6 YTL) mal olacak.

Milliyet / Sema Emiroğlu - New York
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2006 Pazar 20:18:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?