19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Diyaliz hastalarından şok iddia

Böbrek hastası Selim Gündüz, diyaliz merkezleriyle ilgili şok iddialarda bulundu. Gündüz, kalitesiz filtre kullanıldığını, sahte raporla yüksek fiyatlı ilaçlar yazıldığını, gereksiz yere iğne alındığını söylüyor.

BÖBREK hastası olan ve üç yıldır diyalize giren Ankara Diyaliz Hastaları Derneği Başkanı Selim Gündüz, diyaliz merkezleriyle ilgili şok iddialarda bulundu. Gündüz, diyaliz merkezlerinde hastaların hayatıyla kumar oynandığını, yaşamsal önemi olan 20 dolarlık filtre yerine 5 dolarlık kalitesiz filtre ve on yıllık makinalar kullanıldığını, özel laboratuvarlardan verilen sahte raporla yüksek fiyatlı ilaçlar yazıldığını öne sürdü. Gündüz, TBMM’deki organ nakline ilişkin yasanın bir an önce çıkarılmasını istediklerini belirterek, Hürriyet’e şunları söyledi:

“Haftada 3 kez ayda 13 kez diyalize giriyoruz. Devlet, beş dolarlık filtre de kullanılsa, 20 dolarlık da kullanılsa seans başına 138 lira ödüyor. Biz çok güzel sermayeyiz, sadece başımızda patroniçe yok. İlaç satabilmek adına sahte raporlar düzenleniyor. Özel bir laboratuvarın kemik erimesi ile ilgili test sonucu 1420. Bu rapora göre benim kutusu 600 liralık bir ilaç kullanmam gerekiyor. Ama aynı testi devlet hastanesine de yaptırdım. Değerim 513 çıktı. Bu rapora göre kesinlikle ilaç kullanmamam gerekiyor. İlaç firması gidip diyaliz merkezine diyor ki, ‘Sizin kan testlerinizi ben yaptırayım’. Merkezin işine geliyor. Sonra kanlar alınıp laboratuvara götürülüyor. Bu kez firma laboratuvara, ‘Benim size para ödeyebilmem için ilaç satmam lazım. Hastanın değerini yüksek göstereceksin’. Böyle bir tezgah işliyor.

Bir hastanın üç aylık iki reçetesine bu ilaçtan tam 11 bin liralık yazılmış. İki tane kullanılsa, değeri normale döner. Aynı şey kutusu 600-800 lira olan kan iğneleri için de geçerli. Kan iğnesi diyaliz hastasına gereksiz yere verilirse, beyin kanamasından öldürür.

Biz bu konuları defalarca dilekçeyle bildirdik, şikayetçi olduk. Diyaliz merkezleri düzeltilmezse bildiklerimizin hepsini tek tek kamuoyuna açıklayıp deşifre edeceğiz.

Diyaliz merkezlerinde diyaliz sertifikası almış pratisyen hekimler çalışıyor” dedi.
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 19:14:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?