18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Dizel motorlar sağlığı tehdit ediyor

Sağlık uzmanları, nefes alma sorununa yolaçan küçük parçacıklar pompalayan dizel motorların ciddi sağlık tehdidi oluşturduğunu söyledi.

İngiltere’de Fizyoterapistler Odası dizel motorların çıkardığı ’PM10’ adı verilen parçacıkların, öksürük, hırıltılı soluma ve nefes darlığına yolaçtığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü uzmanları ise ’PM10’ maddesinde güvenli oran diye bir sınır olmadığını çok az bir miktarın bile sağlığı tehdit ettiğini savundular.

Dizel motorların çıkardığı zehirli madde içinde küçük katı ve sıvı is parçacıkları, toz, duman ve aerosollar bulunuyor.

Astım, bronşit ve emboli şişmesi

Fizyoterapistler, bu maddenin astım, bronşit ve emboli şişmesi sorunları olan kişilerde daha tehlikeli etkileri olacağı uyarısında bulundu.

Fizyoterpistler Odası, İngiltere’de yapılan araştırmada ülkenin dört bir yanında yüksek oranlarda ’PM10’a rastlandığını açıkladı.

Oda, Japonya’nın yaptığı gibi yerel yönetimlerden, dizel motorlu araçların yerleşim bölgelerine girmesini yasaklamasını istiyor.

"Her yıl bin 600 kişi hayatını kaybediyordu"

Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone, "Londra uzun bir zamandır ülkedeki en kötü havaya sahip olmanın acısını çekti. Hava kirliliği nedeniyle her yıl bin 600 kişi hayatını kaybediyordu" dedi.

Livingstone, "bu başkanlık döneminin sonuna doğru Londra’yı Düşük Emisyon Bölgesi ilan ederek, en çok kirlenmeye yolaçan kamyonlar, şehirlerarası ve şehiriçi otobüsleri yasaklayacağız" dedi.

Metin Güneş/CNN TÜRK/Londra
Yayın Tarihi : 1 Mart 2005 Salı 12:09:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?