16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Doğum yapan kadına dikkat!

Tıp dergisi Lancet, son 20 yılda hamilelik döneminde meydana gelen ölümleri araştırdı ve bu konuda ancak yüzde 1’lik bir iyileşme kaydedildiğine dikkat çekti. Uzmanlar, ölümlerin nedenini kadının bebeği doğuran bir meta olarak algılanmasına bağladı.


Uzmanlar, tıp çevrelerinin saygın dergisi Lancet aracılığıyla uyarıda bulundu: Tüm dünyada hamile kadınların ölüm oranlarını düşürmek adına neredeyse hiçbir şey yapılmadı. “20 yıl önce neredeysek bugün de oradayız” diyen uzmanlar, her yıl yarım milyon kadının hamilelik ya da doğum sırasında hayatını kaybettiğini vurguladı.


Dünya liderlerinin hamilelik ve doğum sırasında ölüm oranlarını düşürmek için koyduğu 2015 hedefi tehlikede.

Lancet dergisinde değerlendirmede bulunan uzmanlar, 20 yıl önceki noktadan neredeyse bir adım bile ileri gidilemediğini belirtiyor.

Her yıl hamilelik ya da doğum sırasında hayatını kaybeden kadınların sayısı yarım milyonu buluyor.

Kadın ölümlerinin yarıdan fazlasının olduğu bölge, Afrika’nın sahra altı ülkeleri.

Ölüm nedenlerinin başında, her yıl 20 milyon kadının sağlıksız ortamlarda yaptırdığı kürtaj geliyor.

Lancet dergisi, ölüm oranlarının son 20 yılda sadece yüzde 1 oranında düşürülebilmiş olmasını çoğu kültürde kadına sadece “bebeği taşıyan bir meta” gözüyle bakılmasına bağlıyor.

2015’te dünya genelinde hamilelik ve doğum sırasında ölüm oranlarını yüzde 75 oranında düşürebilme hedefi için gereken rakamsa yaklaşık 6 milyar dolar.

ajanslar
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2007 Çarşamba 12:15:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?