31
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Doktor yazıyor, hasta ilaç arıyor

Sağlık Bakanlığı'nın fiyat politikası nedeniyle piyasaya sürmediği ilaçlar doktorlar tarafından reçetelere yazılınca hastalar zor durumda kalıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın 2004 İlaç Fiyat Kararnamesi ile ithal ilaç fiyatını düşürmesi ve gümrükte yaşanan sorunlar, kanser gibi kronik hastalıklardan tedavi gören bazı vatandaşları ilaçsız bıraktı. Sorundan haberi olmayan hekim ilaç yazıyor, hasta ise eczane eczane dolaşarak ilacını arıyor. Piyasada bulunmayan ilaçlar arasında, meme kanseri tedavisinde etkili olan Tamoxifen hammaddeli ilaç da bulunuyor.
İthal ilaçtaki sorun, bakanlığın 2004'te çıkardığı İlaç Fiyat Kararnamesi ile başladı. Bakanlık, Referans Fiyat kararıyla 5 Avrupa Birliği ülkesi (Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa, Portekiz) arasındaki en ucuz fiyatı baz alarak ilaç fiyatlarını belirliyordu ve böylece ilaç fiyatlarında önemli oranlarda indirim sağlandığını savunuyordu. Uygulama, yüzde 80'lere varan indirimler sağladı ancak, kronik rahatsızlık nedeniyle tedavi gören bazı hastaları mağdur etti. Bazı üretici firmalar, yalnızca 2004'te 3 kez fiyat indirimine giden bakanlığın belirlediği fiyatta satış yapmak istemiyordu. İthalatçı firmalar ise tüketimi çok yüksek olmayan ilaçlarda, ellerindeki stoklar tükenince yerine yenilerini getirmedi. Ortaya çıkan sorun nedeniyle hasta, farklı isimde ancak aynı hammaddeyle üretilmiş eşdeğer ilaç almak için doktorla eczane arasında mekik dokuyor.

Tamoxifen kapsül bulunmuyor

Son günlerde en belirgin sorun ise, meme kanseri tedavisinde kullanılan Tamoxifen hammaddeli ilaçta yaşanıyor. Tamoxifen'deki sorunu doğrulayan bakanlık Müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, "Tamoxifen hammaddeli ilacı Türkiye'ye 4 firma sokuyor. İlacın sunumunda 4 firmanın da farklı sıkıntısı doğdu" dedi. Sıkıntının kendilerine yansımasıyla derhal çözüm yoluna gittiklerini belirten Gümrükçüoğlu, en geç bir haftada sorunun çözüleceğini anlattı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2008 Çarşamba 17:58:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?