19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Doktorlara 'Tam Gün' geldi

Tam Gün Yasa Tasarısı Komisyon'dan geçti

Devlet ve üniversite hastanelerinde çalışan doktorların muayenehane açmasını ve özel hastanede çalışmasını engelleyen Tam Gün Yasa Tasarısı, TBMM Sağlık Komisyonu'nda kabul edildi.

AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl başkanlığında toplanan TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerini tamamladı.

Komisyonda kabul edilen tasarıya göre devlet ve üniversite hastanelerinde çalışan doktorlar muayenehane açamayacak ve özel hastanelerde çalışamayacak.

Personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapılacak ek ödemenin tutarı, ilgili personelin bir ayda alacağı aylık, yan ödeme ve her türlü tazminat toplamının, klinik şefleri ve şef yardımcıları ile uzman tabip kadrosuna atanan profesör ve doçentlerde yüzde 800'ünü geçemeyecek.

Bu ödemeler, uzman tabip ve tıpta uzmanlık mevzuatında belirtilen dallarda bu mevzuat hükümlerine göre uzman olanlar ile uzman diş tabiplerinde yüzde 700, pratisyen tabip ve diş tabiplerinde yüzde 500, idari sağlık müdür yardımcısı, hastane müdürü ve eczacılarda yüzde 250, başhemşirelerde yüzde 200, diğer personelde ise yüzde 150 ile sınırlı olacak. Yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane, organ ve doku nakli, acil servis ve benzeri hizmetlerde çalışan personel için oran yüzde 200 olarak uygulanacak.

Tasarıya göre öğretim elemanları, üniversitede devamlı statüde görev yapacak ve üniversitelerin tıp fakültelerinde görev yapan öğretim elemanları tam gün çalışacak.

Öğretim elemanları yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde ücretli veya ücretsiz, resmi veya özel başka herhangi bir iş göremeyecek, ek görev alamayacak, serbest meslek icra edemeyecek. Öğretim üyeleri, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim birimi ile sınırlı olmaksızın ve ihtiyaç bulunması halinde görevli olduğu üniversitede haftada asgari 10 saat ders vermekle yükümlü olacak.

Öğretim görevlisi ve okutmanlar ise haftada asgari 12 saat ders vermekle yükümlü olacak. Yükseköğretim kurumlarında, üniversite yönetim kurulunun önerisi ve YÖK'ün onayı ile döner sermaye işletmesi kurulabilecek.
Tasarıya göre doktorlar kamu kurum ve kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmeli çalışan özel sağlık kurum ve kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmeli çalışan vakıf üniversiteleri, Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmesi bulunmayan özel sağlık kurum ve kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmesi bulunmayan vakıf üniversitelerinden sadece birinde görev yapabilecek ya da serbest meslek icra edecek.

Mesleğini serbest olarak yapan doktorlar, hizmet bedeli hasta tarafından karşılanmak ve Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan talep edilmemek şartıyla hastaların teşhis ve tedavisini Sosyal Güvenlik Kurulu ve kamu kurumları ile sözleşmeli çalışan özel sağlık kurumları ve vakıf üniversitelerinde yapabilecek.

Sözleşmeli statüde olanlar dahil olmak üzere mahalli idareler ile kamu tabipliklerinde çalışan ve döner sermaye ek ödemesi almayan tabipler işyeri hekimliği yapabilecek. Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ya da serbest olarak çalışan tabipler, tıbbi kötü uygulamadan doğacak zararlar ile bu nedenle kendilerine yapılacak rücuları karşılamak üzere sigorta yaptırmak zorunda olacak. Sigorta priminin yarısı doktorlar tarafından, diğer yarısı döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermayeden, döner sermayesi bulunmayan kurumlarda ise kurum bütçelerinden karşılanacak. İyonlaştırıcı radyasyonla teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerlerde çalışan personel için haftalık çalışma süresi 35 saat olacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında bulunan personelden rütbelerine göre öğretim üyesi tabip, öğretim üyesi diş tabibi, uzman tabip, uzman diş tabibi, tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatındaki dallarda bu mevzuat hükümlerine göre uzman olanlara, tasarıda belirtilen oranları geçmemek üzere orgeneral aylığının brüt tutarı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda sağlık hizmetleri tazminatı ayrıca ödenecek.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığı'na bağlı eğitim hastaneleri ile askeri tıp fakültesinde öğretim üyesi veya tabip ihtiyacı doğması halinde TSK Sağlık Komutanlığı'nın talebi üzerine Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu tarafından öncelikli olarak görevlendirme yapılacak.



 

iha
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2009 Cuma 16:56:35
Güncelleme :29 Haziran 2009 Pazartesi 11:24:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?