19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Doktorlardan kene uyarısı!

Doktorlardan KKKA uyarısı

Gaziantep Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Salman Koçakgöl, ülke genelinde artan ve ölümle sonuçlanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili vatandaşları uyardı.

Dr. Salman Koçakgöl, yaptığı açıklamada Türkiye'de ilk defa 2002 yılının ilkbahar ve yaz aylarında başta Tokat, Sivas, Çorum, Amasya, Yozgat, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan ve çevresi olmak üzere İç ve Doğu Anadolu Bölgeleri'nin kuzeyi ile Karadeniz Bölgesi'nin güney kesimlerini kapsayan geniş bir coğrafi alanda ve KKKA'ya rastlandığını ve bunun 2003 yılında yapılan araştırmalar sonucunda tespit edildiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda Gaziantep'te de bu vakanın görüldüğünü hatırlatan Dr. Koçakgöl, "Hastalık her yıl Mayıs-Eylül ayları arasında görülmektedir. Virüs insanlara esas olarak enfekte kenelerin tutunması ile bulaşır.

Bunun dışında viremik dönemdeki enfekte hayvanın kesilmesi ve akabinde etin işlenmesi sırasında bulaşma olabilir. Etin bekletilmesi ile PH'sı asidik olacağından virüs bu ortamlarda ölür ve etler teorik olarak bulaştırıcı değildir" dedi.

Dr. Koçakgöl, kenelerin bulunduğu alanlarda çalışanların çok dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, "Kene ısırmaları genellikle piknik yapanlar, izciler, avcıları tehdit etmektedir. Kene ısırması ile alındığında inkübasyon süresi 1-3 gün, enfekte kan ve dokularla temasla alındığında ise 3-13 gün arasında değişmekte olduğu bildirilmektedir" diye konuştu.

Kenenin ezilmeden yerinden çıkarılması gerektiğini ifade eden Dr. Koçakgöl, "Yapışan keneler kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan çıkarılmalıdır. Kenenin hortum dediğimiz kısmı vücuda girmişse mutlaka en yakın bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bütün il genellerindeki görevli sağlık kuruluşları bu konuda bilgilendirilmiştir. Gerekli müdahale yapılacaktır" şeklinde konuştu.

Vatandaşların kene ısırmasını mutlaka dikkate alması gerektiğini de anlatan Dr. Koçakgöl, "Bu hastalığı taşıyan 30'a yakın kene türü bulunmaktadır. Bu keneler ciddi rahatsızlıklar oluşturabileceği için vatandaşlarımızın 'Bir şey olmaz' diyerek geçiştirmemesi gerekiyor. Mutlaka bir sağılık kuruluşundan yardım alması gerekmektedir" dedi.


 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 17:38:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?