29
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Doktorların özel tercihi

Türk Sağlık-Sen, '14 Mart Tıp Bayramı' sebebiyle yaptığı araştırmayla, Türkiye'nin doktor haritasını çıkardı. Çıkan sonuçlara göre, Türkiye'de hâlâ bir doktora 653 kişi düşüyor.

Hekimlerin illere göre dağılımında ise en şanssız il, 80 doktorun çalıştığı Bayburt. Nüfusun beşte birinin yaşadığı İstanbul ise doktor açısından en bereketli şehir. İstanbul'da 11 bin 743 hekim çalışıyor. Sağlık Bakanlığı'nı tedirgin eden sonuç ise 'ya muayenehane ya hastane' tercihiyle karşılaşıp, kamudan özel hastanelere yönelen hekim sayısının bir yılda 3 bine ulaşması.

Sendikanın araştırmasında, Türkiye'deki doktor sayıları, doktorların en az ve en çok bulunduğu iller, göreve atanan ve istifa eden doktorlarla ilgili çarpıcı bilgilere yer verildi. Sonuçlara göre Sağlık Bakanlığı, 2007 yılında 2 bin 828'i uzman olmak üzere toplam 7 bin 287 doktor atadı. Buna karşılık aynı dönemde bin 561'i uzman doktor olmak üzere toplam 3 bin 16 doktor Sağlık Bakanlığı'ndaki görevinden istifa etti. 2006 yılında istifa edenlerin sayısı 754'ü uzman doktor, 766'sı pratisyen doktor olmak üzere toplam bin 520 olmuştu. Yani bir yılda doktor istifaları iki kat arttı. En çok istifa İstanbul'da, en az istifa Tunceli'de oldu. Türkiye'nin 14 Mart Tıp Bayramı'nı tam gün çalışma tartışmalarıyla karşıladığını belirten Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, yasanın genel olarak olumlu olduğunu; ancak doktorların kamudan özele geçmesini önlemek için çözüm aranması gerektiğini söyledi. Kahveci, "Sağlıkta her şeyden önce dengeli bir istihdam politikası uygulanmalıdır." dedi.

Hastasının öldürdüğü doktorun ödülünü eşi alacak

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Türkiye'nin 81 ilinde görev yapan başarılı doktorlara Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından ödül verilecek. Bu hekimlerden ikisinin hediyesini ise yakınları alacak. Giresun Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde hastası tarafından tabancayla vurularak öldürülen Dr. Ali Menekşe için eşi Zeynep Menekşe kürsüye çıkacak. İzmir'de görev yaparken hayatını kaybeden Doktor Ahmet Sami Altan'ın ödülü de yakınlarına takdim edilecek. Ödüllendirmede daha çok Doğu'daki hekimler öne çıkarıldı.

Zaman/Hasan Bozkurt
Yayın Tarihi : 14 Mart 2008 Cuma 11:08:48
Güncelleme :14 Mart 2008 Cuma 11:50:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
AHMET UNLU IP: 78.188.31.xxx Tarih : 14.03.2008 20:21:55

ÖLDÜRÜLEN DOKTORLARIN EŞLERİNE NE ÖDÜLÜ VERİLECEK PEK ANLAYAMADIM. ÜSTÜN HİZMET ÖDÜLÜ MÜ ???. GÖREVİNİ YAPARKEN ÖLDÜRÜLEN DOKTOR EĞER ŞEHİTSE, ONU ÖLDÜREN KİM ? DÜŞMAN MI ? PEKİ BU DÜŞMAN POLİKLİNİĞE GELEN HASTA DEĞİL Mİ ? PEKİ DOKTOR HAKKINI HİÇE SAYARAK HASTA HAKLARI MASASINI KOYAN VE DOKTORLARI ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ DİYEN KİM ? BENCE BU ÖDÜLÜN ADI KUSURA BAKMAYIN EŞİNİZ ÖLDÜ AMA ÖZÜR DİLERİZ BİRDAHA OLMAYACAK ÖDÜLÜDÜR.