18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Domates ye ve gerisini merak etme

Kanser ve kalp damar hastalıkları araştırmalarının yükselen değeri artık domates. Uzmanlara göre içeriğindeki likopen maddesiyle her derde deva domates, sofraların baş tacı olmalı.

Bilim adamlarının "mucize ilaç" dediği domatesin içinde bulunan maddelerin insan sağlığına katkısı bir kez daha dile getirildi. İddiaya göre sofraların en sevilen sebzelerinden domates, kalp krizi ve kanser riskini azaltıyor.

Kanadalı bilim adamları, Trends In Food Science&Technology adlı tıp dergisinde yayınlanan araştırmalarında, domatesin içindeki çok güçlü antioksidanların kalp hastalıklarını önlediğini yazdı.

Yazıda özellikle olgun domatesin içinde bol miktarda bulunan ve bir karotin maddesi olan likopenin yaşlanmaya ve çağın vebası olarak bilinen kansere karşı çok etkin olduğu da vurgulandı. Uzmanlara göre domates piştikçe artan likopen maddesi, zeytinyağıyla yendiği zaman vücut tarafından daha kolay özümseniyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren, genlerin fonksiyonlarını düzenleyen domates, kanı arındırıp dolaşımını kolaylaştırıyor.


Sabah Gazetesi
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2005 Cumartesi 16:31:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?