18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Donmamak için bol bol sıvı tüketin

Tokat Tabipler Odası Başkanı Dr. Mete Bayburtlu, özellikle yaşlıların, çocukların, kalp, astım ve diyabet gibi sağlık sorunları olan kişilerin havanın çok soğuk olduğu günlerde mecbur kalmadıkça sokağa çıkmaması gerektiğini vurgulayarak, mecburen soğuğa maruz kalanlara ise sıcak sıvı tüketimini önerdi.

Kış ayının gelmesi ile birlikte soğuk havaların beraberinde donma tehlikesini de getirdiğini ifade eden Tokat Tabipler Odası Başkanı Dr. Mete Bayburtlu, bol sıcak sıvı alımının donmayı geciktirdiğini kaydetti. Bayburtlu, donmanın genellikle ayak ve el parmakları, burun ucu, kulaklardan başlayarak kısa süre sonra tüm vücudu etkilediğini ifade ederek, "Soğuk havaya bağlı olarak donmayı geciktirmek için özellikle soğuk havalarda çalışanların yani sporcular, işçiler ve okula gelip giden öğrenciler, vücudun soğuğa karşı direncini artırmak için bol sıcak sıvı almalıdırlar. Soğuk, kalori harcamasını artıracağından, bol kalorili gıdalar tercih edilmeli ve kas hareketlerini motive için şekerli içecekler alınmalıdır. Bu tür gıda ve içecekler donmayı engeller" dedi.

Bayburtlu, soğuk havalarda donmamak için alkol alınmasının yanlış olduğunu belirterek, "Bir çoğumuz alkolün soğuğa karşı etkisi olduğunu ve donmayı engellediği konusunda film ve söylemlerin etkisindeyiz. Ama soğuk havada alkol almak çok tehlikeli. Alkol kısa süre ısıyı artırıyor ama sonra zararlı etkisi ortaya çıkıyor. O nedenle kesinlikle alkol almayın, bu düşüncenizden vazgeçin. Olabildiğince şekerli ve bol sıcak sıvılar tüketin" diye konuştu.
Öte yandan Kasım ve Aralık ayı döneminde de grip aşısı yaptırılabileceğini vurgulayan Bayburtlu, şöyle konuştu:

"Kış mevsiminde soğuğa karşı direnci artırmak, gripten korunmak için bol bol C vitamini içerin meyve ve içecekler de tüketilmelidir. Bu mevsimde portakal, mandalina ve limon gribal enfeksiyonlardan korunmak için adeta bir panzehirdir."

tokat
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2004 Cuma 13:33:55
Güncelleme :19 Kasım 2004 Cuma 15:22:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?