28
Mayıs
2024
Salı
SAĞLIK

Dünya bırakıyor biz içiyoruz

Türkiye'de sigara kullanımı nedeniyle yılda 110 bin kişi yaşamını yitiriyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne üye ülkeler tarafından 1987'den bu yana her yıl 31 mayısta sigara salgınıyla oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekilebilmesi amacıyla etkinlikler düzenleniyor.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı yetkilileri, yetişkin nüfusun yaklaşık üçte birinin sigara içtiğini açıkladı.

2025'te 1.6 milyar kişi

Dünya genelinde sigara kullanan 1.25 milyar nüfusun 2025 yılında 1.6 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Her 10 yetişkinden birinin ölümünden sorumlu olan sigara, yılda 4 milyon, günde 11 bin kişinin çeşitli hastalıklardan hayatını kaybetmesine neden oluyor.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, tütün dumanında boya sökücü aseton, akü yapımında kullanılan kadmiyum, roket yakıtında bulunan metanol, çakmak gazı bütan, temizlik maddesi amonyak, fare zehiri arsenik ve öldürücü zehirler siyanür ve naftalin bulunuyor.

Sigaranın yol açtığı kanserler

Boğaz, yemek borusu, mide, böbrek, mesane, ağız, ses telleri, akciğer, kan, pankreas ve rahim ağzı kanserlerine yol açan sigara, 65 yaş öncesindeki kalp damarı tıkanıklığı nedeniyle ölümlerin yarısından sorumlu.

Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, kanserden ölümlerin yüzde 30'una neden olan sigara, akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 90'ından, bronşitten ölümlerin yüzde 75'inden, kalp krizinden ölümlerin ise yüzde 25'inden sorumlu.

''İçilen her sigara, insan yaşamını 5 dakika kısaltır. Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü ortalama 20-25 yıl azalır'' şeklinde konuşan yetkililer, sigarayı bırakanlarda kalp krizi geçirme tehlikesinin bir yıl içinde yüzde 50 azaldığını açıkladı.

Hamilelik döneminde sigara içilmesi düşük, ölü, erken ve düşük ağırlıklı doğum, ani bebek ölümü, zeka puanında azalma, öğrenme zorluğu ve davranış bozukluğu gibi olumsuz sonuçlara yol açıyor.

Çocukları da etkiliyor

Anneleri hamilelik sırasında sigara içen çocukların ani ölüm riskinin 2 kat daha fazla olduğunu belirten yetkililer, anne ve babası sigara içen çocukların astıma yakalanma risklerinin 1.5 kat, solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskleri ise 2 kat arttığına işaret etti.

0-14 yaş grubunda 1 milyardan fazla çocuğun 'pasif içici' durumunda olduğu belirten yetkililer, Türkiye'de 12 milyon çocuğun ev içi, 11 milyon çocuğun da kamusal alanda sigara dumanıyla karşılaştığını açıkladı.

Yetkililer, küçük yaşlardan itibaren aile ortamında sigara dumanına maruz kalan çocukların, ileri yaşlarda tiryaki olma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Deneyen her üç gençten biri bağımlı

Buna göre sigarayı bir kez deneyen her üç gençten birinin bağımlı hale geldiğini belirten yetkililer, 'sigaraya bağlanmak çok kolay, bırakmak zordur' uyarısını dile getiriyor.

Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı yetkilileri, tütünle mücadele programı çerçevesinde son 20 yılda ABD gibi ülkelerde sigara tüketiminin yüzde 30 dolayında azaldığını, Türkiye'de ise yüzde 80 artış gösterdiğini belirtti.

Sigaradan dolayı Türkiye'de yılda yaklaşık 5.72 milyar dolar ekonomik kayıp meydana gelirken, her yıl 110 bin kişi hayata zamansız veda ediyor.

'Sigaraya hayır' demek için geçerli nedenler:


Kanser yapıyor,
Akciğeri, kalbi ve bütün vücudu harap ediyor,
Gelişmiş ülkelerde gençler sigara içmiyor,
Sigara nefesin, saçın ve elbiselerin kötü kokmasına neden oluyor,
Parmakları ve dişleri sarartıyor,
Çevredekilerin özellikle de çocukların sağlığını bozuyor,
Spor yapmaya engel oluyor,
Sigara tüketimine ve bundan kaynaklanan hastalıkların tedavisine çok para harcanıyor.

Sigara ve etkilediği organlar

Akciğerler: Kanser, öksürük, balgam, nefes darlığı,
Kalp: Damarlarda tıkanma, kalp krizi,
Ağız-Boğaz: Tat almama, ağız kokusu, dişlerde sararma, boğaz
kanseri, boğaz iltihabı,
Burun: Koku almada azalma,
Sindirim sistemi: Mide kanseri, mide ülseri,
Kemikler: Erime,
Damarlar: Tıkanma,
Cilt: Kırışıklıklar,
Eller: Parmaklarda sararma,
Üreme sistemi: Kanser, çocuk sahibi olamama, düşük, sağlıksız bebek dünyaya getirme ve cinsel güç kaybı.
.
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2006 Çarşamba 10:27:42
Güncelleme :31 Mayıs 2006 Çarşamba 13:42:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sinan sarp IP: 85.105.136.xxx Tarih : 31.05.2006 17:36:27
insanımız ne anlıyor bu sigaradan anlamış degilim? herşeyi zarar?