15
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

DÜ'ye Mamografi cihazı

Düzce Üniversitesi (DÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesine Bilimsel Araştırma Projesi fonundan alınan Mamografi cihazı düzenlenen törenle hizmete girdi.

DÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi bahçesinde düzenlenen Mamografi cihazı açılış törenine Düzce Vali Yardımcısı Osman Demir, DÜ Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Düzce Belediyesi Başkan yardımcısı Şemsettin Yenersoy, hastaneye yönetimi ve doktorlar katıldı.

Törende bir konuşma yapan Rektör Şerifoğlu, DÜ'de yaşanan gelişmeleri vatandaşlar ile paylaştıklarını belirterek, "Üniversitemizde ki gelişmeleri ve gelecek için yükselen umutlarımızı vatandaşlarımızla paylaşmaktan kıvanç duyuyoruz. Mamografi cihazı ve diğer yeni olanaklarımızın Düzce'ye ve ülkemize hayırlı olmasını, daha sağlıklı bir toplum için yararlar sağlamasını diliyorum. Üniversite kaynaklarından belli bir oranda bilimsel projeler için ayrılan fonlardan sağlanan bu cihaz ile çok sayıda projenin gerçekleşmesi ve verilen sağlık hizmetlerinde önemli iyileşmeler olacak. Ayrıca yine sağlık hizmetini verme olanaklarımızı arttırarak yeni bir Ultrasonografi cihazı ile video laringo stroboskopi ve ses analiz programı da sağlık hizmeti olanaklarını arttırmıştır" dedi.

Konuşmanın ardından Mamografi Cihazının açılışı gerçekleştirildi. DÜ Radyoloji Uzmanı Yard. Doç Dr. Burhan Yazıcı Mamografi Cihazının önemi hakkında bilgiler verdi. Yazıcı, "Meme kanseri ülkemizde kadınlarda görülen kanserler arasında ilk sırada yer alır. Her 9 kadından birinde meme kanseri geliştiği bildirilmiştir. Mamografi taramalarının yaygınlaşması ile birlikte ilerlemiş meme kanseri görülme oranı yarı yarıya azalmış kanseri erken dönemde yakalama şansı da iki misli artmıştır. Böylece meme kanserine bağlı ölümler de önemli oranda azalmıştır Meme kanseri erken teşhis edildiğinde yüzde yüz şifa sağlayabilmektedir. Bunun için kadınlarda belli aralıklarla tarama önemlidir. Mamografi, göğüs içersindeki değişiklikleri kadının kendisi yada doktoru tarafından hissedilemeyecek kadar küçükken bile görüntülenebilir" diye konuştu.

Yazıcı, her kadının 35-40 yaşları arasında bir kez, 40-50 yaş arasında iki yılda bir, 50 yaş ve sonrasında yılda bir kez mamografik olarak tetkiki önerilmekte, ailede ise meme kanseri hikayesi varsa ilk kontrol mamografisi yaşının 30 olması gerektiğini söyledi. 140 bin YTL'ye mal olan mamografi cihazı hastaların hizmetine sunuldu.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2007 Cuma 16:22:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?