31
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

E-sigara piyasadan toplatılabilir

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, yasaklanan e-sigara ile ilgili Reklam Kurulu’nun açtığı soruşturmanın devam ettiğini ve ithalatçı firmaların sertifikasyonlarının prosedüre uygunluğunun değerlendirildiğini belirtti.


Çağlayan, herhangi bir eksiklik saptanması durumuna ürünün piyasadan toplatılmasına karar verilebileceğini kaydetti.


Zafer Çağlayan, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Danışma Komisyonu’nun, “nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşların, alım yolu ve dozu dikkate alındığında, yüksek dozda nikotin alınma, dolayısıyla bağımlılık yapma riskinin fazla ve sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyici olması”
nedeniyle yasakladığı e-sigara’nın piyasadan toplatılabileceğini ifade etti.


Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın, konuyu, “tüketicinin korunması” ve “Piyasa Gözetim Denetim yetkisi” olarak iki açıdan incelediğini bildirdi. Garanti belgesi alımı zorunlu ürünler listesinde bulunmayan e-sigara’nın
ithalatçı firmalarından bir tanesinin ihtiyari garanti belgesi aldığını belirten Çağlayan, Reklam Kurulu’nun, “tüketicilerin ilan ve reklam yoluyla yanıltılması” iddiaları üzerine bir ay önce açtığı soruşturmanın da sürdüğünü
ve kararın Kurul’un 15 Ocak’taki toplantısında verileceğini kaydetti.

Bakan Çağlayan, ayrıca şunları ifade etti: “Diğer yandan Bakanlığımızın Piyasa Gözetim ve Denetim yetkisi çerçevesinde, ürün incelenmektedir. Ürünün elektrik ve şarj aksamıyla ilgili olarak ithalatçı firmaların CE deklarasyonunun yapıp yapmadıkları, ürünlerin sertifikasyonunun prosedüre uygunluğu değerlendirilmektedir. Bu prosedürde bir eksiklik saptanması durumunda ürünün piyasadan toplatılmasına karar verilebilecektir.”

anka
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2008 Salı 20:27:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?