20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Eczacılar hükümeti protesto etti

30 bin kişi, muayene ücretlerinin eczacılar üzerinden alınmasını ve eczacılar arasında ortaklık öngören Sağlık Bakanlığı taslağını protesto etmek için dün Ankara’da toplandı

Hükümetin sağlık politikalarını protesto eden eczacılar dün Ankara’da 30 bini aşkın kişinin katılımıyla bir miting düzenledi. Türk Eczacılar Birliği (TEB) çatısı altındaki 51 eczacı odasınca dün Kolej Meydanı’nda düzenlenen mitinge, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Hemşireler Derneği ve Devrimci Sağlık-İş de destek verdi. Mitinge bazı muhalefet milletvekilleri de katıldı.
Mitingde “IMF sağlıktan elini çek”, “Kömür bedava, sağlık parayla”, “Sermaye def ol, eczaneler bizim” sloganları atıldı, “AKP sağlığa zararlıdır”, “İlaç eczane dışında ve reklamla satılamaz” yazılı dövizler açıldı.

2004’ten bu yana “Sağlıkta Dönüşüm” çerçevesinde atılan adımların sağlık sistemini hasta hale getirdiğini belirten TEB Genel Başkanı Erdoğan Çolak, “Bu berbat dönüşümü durdurana kadar durmayacağız” dedi.

Eczaneler üzerindeki kamu kurumu iskontosu yükünden kurtuluncaya kadar meydanlarda olacaklarını belirten Çolak, “Sizden muayene ücreti almaya cesaretleri bile yok. Sağlık hizmetinin ücretini eczacılara aldırıyorlar. Böyle bir tek ülke daha söyleyin bana?” diye sordu.

Eczacıların, önlerine gelecek olan elektronik sözleşmeleri imzalamayacağını söyleyen Çolak, Sağlık Bakanlığı’nın eczacılık kanununa ilişkin çalışmalarını da eleştirdi. Çolak, eczane sayısındaki artışın önüne geçmek için kanuna konması düşünülen eczacı-eczacı ortaklığı modelinin eczanelerin tek elde toplanmasına yol açacağını kaydetti.
Çolak, Rekabet Kurulu’nun, bazı reçete gruplarının eczaneler arasında belli bir sıra ve kota dahilinde paylaştırılmasının rekabete aykırı olduğuna ilişkin kararını da eleştirdi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2008 Pazartesi 18:00:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?