30
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Eczacınaşı'da hedef 'Nükleer tıp'

Eczacıbaşı İlaç Sanayi, nükleer tıp alanında kullanılan radyofarmasotiklerin imalatı, ithalatı ve dağıtımı konusunda faaliyet gösteren Monrol Nükleer Ürünler’in yüzde 50 hissesini satın alıyor.

Eczacıbaşı İlaç Sanayii, Monrol’un sahibi olan Bozluolçay Ailesi’ne yaklaşık 30 milyon Euro ödeyecek. Eczacıbaşı İlaç Sanayi, sözkonusu satın almaya ilişkin anlaşmanın imzalandığını açıkladı. Açıklamaya göre, toplam Monrol hisselerinin üst limit değeri 60 milyon Euro olarak belirlendi. Şirketin nihai değerinin ise 2008 performansına bağlı olarak netlik kazanacağı ve ödemenin YTL olarak yapılacağı duyuruldu.

ŞİRKETİN ADI DEĞİŞECEK: Önümüzdeki günlerde tamamlanması beklenen hisse devir işleminden sonra, şirket ismi Eczacıbaşı-Monrol Nükleer Ürünler Ticaret ve Sanayi A.Ş olarak değiştirilecek ve Yönetim Kurulu’nda Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Dr. Erdal Karamercan, Eczacıbaşı İlaç Grubu Başkanı Sedat Birol, Dr. Şükrü Bozluolçay ve Uğur Bozluolçay yer alacak.

ÜÇ MERKEZDE DÖRT TESİS: Nükleer tıp yöntemleriyle hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan, özellikle kanserli hastalarda hastalığın evresinin, metastazlarının değerlendirilmesinde en ayrıntılı ve güvenilir verileri sağlamasıyla öne çıkan radyofarmasotik ürünler, siklotron adı verilen cihazlarda üretiliyor. Bozluolçay Ailesi’ne ait olan ve yurtiçinde üç merkezde toplam dört siklotron tesisine sahip olan Monrol’ün, dört yeni siklotron tesisi de planlama aşamasında bulunuyor.

YENİ YATIRIMLARIMIZ OLABİLİR: İlaç Grubu’ndaki yeniden yapılanma çerçevesinde, yeni alanlara açılma planlarının bir adımını da nükleer tıp alanında attıklarını belirten Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Erdal Karamercan, "Nükleer tıp alanında yeni işbirlikleri ve yatırımlar da gündeme gelebilir" dedi. Karamercan ayrıca, hastane ürünleri, periton diyalizi ve hemodiyaliz alanları ile sağlık hizmetlerinde de gelişmeyi sürdereceklerini söyledi.

İLAÇTA AĞIRLIĞIMIZI ARTIRACAĞIZ: Karamercan, "Bunun yanısıra, özellikle biyoteknoloji ürünleri ile onkoloji, nefroloji, hematoloji, dermatoloji, ağrı gibi ar-ge faaliyetlerinin olağanüstü hızla sürdüğü ve önemli büyüme gösteren alanlara vereceğimiz yeni ürünlerle ilaç sektöründeki ağırlığımızı artıracağız" diye konuştu.

Bu ortaklık bilimsel araştırmalara yarayacak

MONROL Nükleer Ürünler Ticaret ve Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Şükrü Bozluolçay da, bu ortaklıkla güçlenecek olan Monrol’ün, hem nükleer tıp uygulamalarının Türkiye’de daha hızlı yaygınlaşmasına, hem de bu daldaki bilimsel araştırmalara daha fazla katkı yapacağını söyledi. Bozluolçay, "Özellikle bu yeni ortaklık sonrasında Monrol, Avrupa ve Ortadoğu radyofarmasotik pazarlarında da kendinden giderek daha fazla söz ettirecektir" dedi.

Tutar 30 milyon Euro’yu aşamayacak

YAPILAN açıklamaya göre, satın alma bedeli taraflar arasında belirlenecek hisse devir tarihi itibariyle düzenlenecek. Ancak bu tutar hiçbir şekilde 30 milyon Euro’yu aşamayacak. Hisse alım sözleşmesi de Rekabet Kurumu izninin alınmasından sonra yürürlüğe girecek.

Eczacıbaşı Holding’e sembolik 1 hisse

BORSA’ya yapılan açıklamaya göre, Eczacıbaşı İlaç’ın Monrol’ün toplam sermayenin yüzde 49.998’ine karşışılık 49 bin 998 adet hissesine karşılık, Eczacıbaşı Holding ve Eczacıbaşı İlaç Pazarlama’nın birer adet sembolik hissesi bulunacak. Yüzde 49.9 hisse için belirlenen fiyat da 27 milyon 490 bin 200 Euro olacak.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Mart 2008 Cuma 14:13:29
Güncelleme :28 Mart 2008 Cuma 14:19:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?