15
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Ege Üniversitesi genetikte merkez

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı 18 ülkenin üye olduğu European Directory of DNA Diagnostic Laboratories (EDDNAL)'a kabul edildi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cihangir Özkınay, “Tıbbi Genetik Anabilim Dalı 18 ülkenin üye olduğu European Directory of DNA Diagnostic Laboratories (EDDNAL)'a kabul edilen ülkemizdeki ilk ve tek üniversite oldu. Ege Üniversiteli olarak 13 genetik hastalığın yüksek standartta yapılan DNA Diagnostik testi için referans laboratuvar olarak kabul edildik” dedi.

Bu kuruluşa yaptıkları başvurunun kabul edildiğini açıklayan Prof.Dr. Özkınay, “Çalışmalarımızı tamamlayarak kendimizi hazır hissettiğimiz anda buraya müracaat ettik. Yapılan değerlendirmede çalışmalarımız uluslararası kabul edilerek, onay gördü” diye konuştu.

Laboratuvarlarında 13 hastalığın genetik teşhisini başarıyla yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Özkınay, “Önceden yurtdışındaki merkezlere test materyallerini gönderiyorken, artık yabancı ülkelerden merkezimize genetik materyaller gelecek. Bu konuda ilk olarak İngiltere ve Lübnan'daki kliniklerden teklif geldi. Oralardaki hastalarıyla ilgili genetik bilgileri bize gönderecekler, biz de buradaki laboratuvarlarımızda gerekli değerlendirmeyi yaptıktan sonra geri göndereceğiz. Zaman içerisinde Avrupa Birliği üyesi diğer ülkelerden de tanı koymamız için hasta bilgilerini gönderecekler” dedi.

Klinik laboratuvarlarında Akdeniz anemisi, cücelik, ailesel Akdeniz ateşi, ölümcül kas zaafiyetleri, kistik fibrozis kalıtsal metabolik hastalıklar ve diğer kalıtımsal birçok hastalığın tanısının konabildiğini belirten Prof.Dr. Özkınay, “Bu testlerin fiyatları 500-1000 dolar arasında değişiyor. Yurtdışından hasta gelmesi ile birlikte ülkemize de döviz girdisi sağlamış olacağız” diye konuştu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Mart 2007 Çarşamba 11:45:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?