15
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Elllerini yıkayan hastalıkları önlüyor

Elleri su ve sabunla yıkamak, solunum yolu hastalıklarını önlemede etkili oluyor

Elleri su ve sabunla yıkamanın, solunum yoluyla yayılan virüsleri durdurmanın basit ve etkili yolu olduğu bir kez daha doğrulandı.

Bilimadamı Tom Jefferson ile arkadaşlarının yaptığı ve Cochrane Library dergisinde yayımlanan araştırmada, 51 farklı klinik çalışmanın analiz edilmesi sonucunda elleri temiz tutmanın, virüslerin yayılmasını durdurmasının yanı sıra çocukların korunması ve çocukların virüsleri ailenin diğer fertlerine geçirme şansını düşürmesi açısından da bilhassa önemli olduğu belirtildi.

Bilimadamları, basit tıbbi yüz maskeleri ve eldivenlerle hasta olduğu bilinen insanların tecrit edilmesinin de solunum yoluyla bulaşan virüsleri durdurmanın etkili yollarından olduğunu kaydetti. Bilimdamları, bakteri ve virüsleri öldürmesi için kimyasal maddeler eklenmiş sabunların, normal sabunlara göre daha etkili olduğunun ise belli olmadığını vurguladı.

Solunum yoluyla bulaşan virüsler genellikle küçük rahatsızlıklara yol açarken, bazen de salgınların patlamasına neden olabiliyor. Örneğin, her yıl dünyada insanların yüzde 10 ile 15'i gribe yakalanıyor.

Araştırmacılar, dünyayı sarsacak yeni salgının ne olacağı konusunda bir şey söylemekten kaçınırken, Asya, Afrika ve Avrupa'nın bir bölümünü etkileyen ölümcül kuş gribi virüsü H5N1'in şu an için ana şüpheli olduğunu belirtiyor. Dünya Sağlık Örgütü, H5N1 virüsünün şimdiye kadar 202 kişinin ölümüne neden olduğunu bildiriyor.

a.a
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2007 Salı 22:29:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?