16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Emzirmek meme kanseri riskini azaltıyor

Özel Bodrum Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Tahir Ateş, bebeği emzirme ile bayanların korkulu rüyası olan meme kanseri riskinin azaldığını söyledi. 

Tahir Ateş, Muğla'nın Bodrum ilçesinde "Sağlıklı Günler" sloganıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısına konuşmacı olarak katıldı. 

Bitez Belediyesi tarafından Kadınlar Kahvesi'nde organize edilen toplantıda konuşan Op.Dr Ateş, "Memede rastlanılan her kitleyi kanser olarak değerlendirmeyelim. Ailesinde meme kanseri olanlar tetkiklerine önem vermeli. Adet görmeye erken başlayanlar ile genç yaşta menopoza girenlerde görülme sıklığı daha fazla. 30 yaşından önce doğum yaparak emzirenlerde meme kanseri riski azalıyor. Emzirmekten kaçmayın. Memenin tam gelişmesi için doğurmak ve emzirmek şart" dedi. 

Sağlık kuruluşlarına daha çok kitle, ağrı ve meme başında akıntı şikayetiyle gelindiğini belirten Ateş, erken teşhis ve tedavinin önemini belirterek kendi kendine kontrol, klinik kontroller ve yaşa göre mamografi uygulamasına değindi. Kendi kendine kontrolün her ay banyoda yapılacağını belirten Tahir Ateş, klinik kontrolün 20-39 yaş aralığında olanlarda 3 yılda bir, 40 yaş ve üzerinde olanlarda her yıl yapılması, mamografinin ise 40-49 yaş aralığında olanlarda 2 yılda bir, 50 yaş üzerinde olanlarda da 2 yılı geçirmemek üzere hatta yılda bir defa uygulanması gerektiğini belirtti. 

Slayt eşliğinde verilen bilgi sonrasında katılımcılara konuya ilişkin broşür dağıtıldı. Bitez Belediyesi tarafından organize edilen toplantının ikincisinin 'Rahim Kanseri' konusunda olacağı açıklandı.
iha
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2007 Çarşamba 11:21:46
Güncelleme :11 Haziran 2007 Pazartesi 11:54:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?