18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Emzirmenin püf noktaları

Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk, süt yapımının fazla enerji gerektirdiği için, gebelik süresince alınan kiloları emzirerek daha hızlı verebileceğini söyledi.

Gümüşhane’nin 2005 yılından beri Sağlık Bakanlığı tarafından “bebek dostu il” ünvanı aldığını ve bunu hala devam ettirdiğini belirten Dr. Öztürk, Gümüşhane Devlet Hastanesi’nin de “Bebek Dostu Hastane” olduğunu belirtti.

Anne sütünün her zaman temiz ve mikropsuz olduğuna değinen Dr. Öztürk, “Daima hazırdır ve bedavadır. Özel harcama gerektirmez. Tamamıyla ve kolaylıkla sindirilir. İshal, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlardan korur. Bebeklerin daha zeki olmasını sağlar. Bebeğin su ihtiyacını tam olarak karşılar, ayrıca su verilmesine gerek yoktur. Doğumdan sonra gelen ağız sütü, bebeği hastalıklardan korur. Bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar. Emzirme, annenin sağlığını korur, meme ve rahim kanseri olma riskini azaltır” dedi.

ANNE SÜTÜNÜN BEBEKLER İÇİN ÖNEMİ NEDİR?

Anne sütünün, bebek beslenmesinde tek başına yeterli olan en üstün vasıflı tek besin olduğunun altını çizen Öztürk, “Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk altı ay sağlayabilir. Doğumdan sonra ilk 2-3 gün içinde salgılanan süte ‘Kolostrum’ denir ve bir damlası bile ziyan edilmeden bebeğe verilmedir. Çünkü bebeği hastalıklara karşı korur, bebeğin ilk aşısıdır. Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahiptir. Ayrıca annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirmedir. Anne sütü ile beslenen bebekler, ileriki yaşlarında, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olmaktadırlar” ifadelerini kullandı.

ANNE SÜTÜ NEDEN BEBEKLER İÇİN İYİ BESİNDİR?

Dr. Öztürk, doğumdan hemen sonra bebeğin emzirilmeye başlanması gerektiğini, anne sütünün bebeğin bütün ihtiyaçlarını 4-6 aya kadar tek başına karşılayan ideal bir besin olduğunu belirterek, “İçindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur. Yine anne sütü; bebeği kansızlık, enfeksiyon hastalıkları, alerjik hastalıklar ve bazı kronik hastalıklara karşı korur. Anne sütünün sindirimi kolaydır, Buna bağlı olarak bebekte ishal, kabızlık ve gaz sancıları daha az görülür. Kaynatmak gerekmez. Daima taze, temiz ve bebeğe vermek üzere hazırdır. Bebekleri en iyi şekilde besleyen ve çeşitli hastalıklara karşı koruyan anne sütü tüm bebeklere en zor koşullarda bile en az 6 ay süre ile verilmelidir. Anne sütü bu süre içinde ek gıdalar ile birlikte verildiği zaman faydası azalmaktadır. 6. aydan sonra anne sütüne ilave olarak ek gıdalar verilmeye başlanmalıdır. Çünkü bu aylarda anne sütü bebek için yetersiz gelmeye başlar. Tamamen doğal olan anne sütünde bebeğin büyümesi için gerekli olan maddeler inek sütünden daha fazladır. Anne sütünde yeterli miktarda su ve vitamin bulunduğu için, çok sıcak iklimlerde bile bebeğe su vermeye ve ayrıca ilk altı ayda meyve suyuna gerek yoktur” diye konuştu.

BEBEK HER AĞLADIĞINDA EMZİRİLMELİ MİDİR?

Bebeklerin her ağladığında mutlaka emzirilmesi gerektiğini ifade eden Öztürk,yeni doğan bebeklerin genellikle günde 8-10 öğün emmek istediklerini fakat daha sonra emme sıklığının giderek azaldığını söyledi.

Emzirmenin bebekle anne arasında özel bir sevgi bağı kurulmasını sağladığına da değinen Öztürk, doğumdan hemen sonra emzirmenin doğum sonrası kanama miktarını azaltacağını, bebeğin annesini emmesinin anneyi meme ve yumurtalık kanserinden koruduğunun bilindiğini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2010 Salı 12:32:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?