22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Epilepsiye cerrahi umut

İlaçlı tedaviye iyi yanıt vermeyen ve direnç gösteren epilepsi vakalarında uygulanan cerrahi müdahalenin olumlu sonuç verdiği, hastaların yüzde 50'sinin nöbetlerden kurtulduğu bildirildi.

Türk Nöroşirürji Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi (EÜ) Nöroşirürji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zileli, yaptığı açıklamada, ilaçlara iyi yanıt vermeyen, ilaca rağmen nöbet geçiren epilepsi hastalarında cerrahi girişimde bulunulduğunu belirtti. Epilepsinin birçok türünün olduğunu ifade eden Prof. Dr. Zileli, bu hastalıkta yeri bulunan cerrahi müdahale ile en azından nöbet sıklığının azaltılabildiğini kaydetti.

Bu arada EÜ'den yapılan açıklamada, Nöroşirürji Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. İrfan Palalı'nın konuya ilişkin görüşlerine de yer verildi. Buna göre, bir sinir sistemi hastalığı olan epilepside beynin hangi bölgesi istem dışı çalışıyorsa orada kısa süreli aşırı elektriğin meydana geldiğini belirten Doç. Dr. Palalı, “Epilepsi, ilgili organın aşırı çalışması ya da hiç çalışmaması durumudur. Nöbetler tüm bedeni kaplayabilir. Çok farklı biçimde olabilen nöbet sırasında genellikle bilinç kaybı olur” dedi.

Hastalığın nedeninin tam olarak bilinmediğini ifade eden Doç. Dr. Palalı, genetik faktörlerin yanında doğum travmaları ve anomaliler, beyin tümörleri ile bu organdaki bazı damar ve enfeksiyon hastalıklarının epilepsiye yol açabildiğini kaydetti.

Türkiye'de epilepsi görülme oranının yüzde 1-1,5 dolayında bulunduğunu, hasta sayısının 1 milyon civarında olduğunu ifade eden Doç. Dr. Palalı, geri kalmış, akraba evliliklerinin yoğun görüldüğü toplumlarda epilepsinin sık olarak ortaya çıkabildiğini vurguladı.

“NÖBETLERDEN YÜZDE 50 ORANINDA KURTULABİLİNİYOR”

İlk olarak çocuklar üzerinde başlanan cerrahi girişimlerin, son iki yıldır yetişkin hastalar üzerinde de uygulandığını bildiren Doç. Dr. Palalı, ilaca direnç gösteren hastaların laboratuvar ortamında uyku ve uyanık haldeyken EEG'lerini çekerek, beynin hangi bölgesine ameliyat uygulanacağına karar verdiklerini belirtti.

Uygulanan cerrahi müdahale ile beyinde epilepsiye yol açan hasta bölgenin çıkarıldığını bildiren Doç. Dr. Palalı, bu şekilde hastaların yüzde 50'sinin nöbetlerden kurtulabildiğini, yüzde 50'lik kesimin ise nöbetlerinin asgariye indiğini belirtti. Doç. Dr. Palalı, ameliyatın yanında ilaç tedavisinin de sürdüğünü kaydetti.

Doç. Dr. Palalı, operasyon sonrası dönemde hastaların yaşam standardının yükseldiğini vurguladı.

AA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2007 Perşembe 11:53:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?