16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Ergenlik dönemine dikkat

Samsun Rehberlik Araştırma Merkezi'nde(RAM) görevli Psikolojik Danışman Naciye Kasik, "Ergenlik dönemine giren çocukların yaptıkları olumsuz davranışlar karşısında onları dövmek veya ceza vermek yerine onlarla konuşarak, yaptığı davranışların yanlış olduğunu ve ileride bu davranışın doğuracağı kötü sonuçları örnek vererek açıklamalıyız. Bunu yaparken de anne ve baba aynı tutum içerisinde olmalıdır" dedi.

Canik Belediyesi'nce 29 Mayıs Fatih Parkı'nda bayanlara yönelik yapılan eğitim seminerlerine katılan Psikolojik Danışman Naciye Kasik, ebeveyn-çocuk ilişkisine değindi. Anne ve anne adaylarının yoğun ilgi gösterdiği eğitim seminerinde annelerin çocuklarıyla ilgili karşılaştıkları sorunları dinleyen Kasik, çocukların ergenlik döneminde davranış bozuklukları ve değişikliklerine uğrayabileceğini söyledi. Çocukların bu davranış bozuklukları ve değişiklikleri karşısında bazen ailelerin yetemeyeceğinin altını çizen Psikolog Kasik, "Bu durumla karşılaşan aileler vakit geçirmeden ya okullarındaki psikolojik danışmanla ya RAM'dan veya özel psikologlardan destek almalılar. Çocuklarınızın yaptıkları olumsuz davranışlar karşısında, onları dövmek veya ceza vermek yerine onlarla konuşarak, yaptığı davranışların yanlış olduğunu ve ileride bu davranışın doğuracağı kötü sonuçları örnek vererek açıklamalıyız. Bunu yaparken de anne ve baba aynı tutum içerisinde olmalıdır" diye konuştu.

Çocukların hayata hazırlanması noktasında da ailelerin üzerine düşenleri yerine getirmeleri gerektiğini belirten Kasik, "Çocukların fiziksel özelliklerine göre yapacakları işleri tespit edip onları yapmalarını sağlayarak, çocuklara sorumluluklarını vermeliyiz. Çocuklar, bazı işler karşısında güvensizlik duyarlar. Bu noktada anne ve baba çocuklarına destek olmalı, o işi yapabileceğini söyleyerek çocukların özgüvenlerini sağlamalı. Özellikle çocuklarla sürekli birlikte olan anne veya baba çocukların evde olduğu zamanlarda evdeki sorumluluklarını vermeliler" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2007 Salı 13:37:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?