24
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Erkekler de hamile olursa

Evlendiniz ve şimdi de eşiniz hamile, dolayısıyla siz de. Bebeğiniz annesinin karnında yaşamına başladı bile. Bu da sizi gerçekten heyecanlandırıyor. Unutmayın ki iyi bir baba olmak için en az hamile bir anne kadar bu dönemi yaşamalısınız. İşte hamile babalara birkaç öneri.

Çoğu erkek, eşinin hamileliğinden haberdar olduğunda olumlu tepkiler verir. Fakat aynı zamanda şüphe ve şaşkınlıkları da beraberinde yaşar. Çünkü hamilelik, babaların hem korku hem de umut duygularını aynı anda etkiler. Bu uzun sürede duygularınızı anlamaya çalışmalısınız, böylece rolünüz de erkeklikten babalığa doğru gelişim göstermeye başlayabilir.

Eşinizin sağlığı hakkındaki korkularınız, maddi ve manevi durumunuz ve nasıl bir baba olacağınızla ilgili endişeleriniz 9 ay boyunca yaşayacağınız duygusal dalgalanmalardır. İlk birkaç ayda eşinizin vücudu uykusuzluk, yorgunluk, bulantı, kusma ve yeme alışkanlıklarındaki değişmelere alışmaya çalışır. Yaşadığı bu belirtiler normal olmasına rağmen, onu böyle rahatsız görmeye alışamayabilirsiniz. Eğer ona nasıl yardım edebileceğinizi merak ediyorsanız, hamile babaların gebelik boyunca ihtiyaç duyacakları birkaç tavsiyeyi 3 ayrı periyod halinde öğrenebilirsiniz.

İlk 3 ay

Eşinizin hamile olduğunu öğrendiniz. Şimdi sizin için de uzun, zaman zaman yorucu ama mutluluk verici bir maraton başlıyor.

Eşiniz için:

Çocuk sahibi olmanın onda yarattığı korku ve endişeleri, çocuğunuzla ilgili umutlarını, hayallerini eşinizle mutlaka konuşun. Onunla birlikte düzenli zaman aralıklarıyla temiz havada yürüyüşler yapın.

Kendiniz için:

Kendinize, eşinizin hamilelik sürecini anlatabileceğiniz birkaç yakın arkadaş seçin. Babalıkla ilgili kitaplar alıp okuyun. Baba olma duygusunu benimsemek için kendinize zaman tanıyıp hislerinizi ölçmeye çalışın.

İkinci 3 ay

Ultrason sayesinde bebeğinizi görme ve kalp atışlarını duyma şansını yakalayabileceksiniz. Bu tip deneyimler de bebek sahibi olma fikrinin sizin gözünüzdeki değerini artıracaktır. Birçok baba ikinci devre boyunca cinsel yaşamlarında birtakım değişmeler olduğunu söyler. Ama bir baba olarak ikinci üç aylık devrede eşinizin vücudundaki değişikliğe göre oluşan isteklerini görebilmeniz çok önemli.

Eşiniz için:

Evdeki işlerin çoğunu üzerinize almaya başlayın. Eşinize müthiş bir anne olacağını anlatın.
Onunla, hamile olmanın pozitif ve negatif yönlerinden bahsederek sohbet edin.

Kendiniz için:

Yeni baba olmuş 2 kişiyle kendilerini nasıl hissettikleri hakkında görüşün.
Eğer mümkünse babanıza siz doğduğunuzda kendisini nasıl hissettiğini sorun.
Baba adayı olma hakkında anlatacaklarınızı dinleyecek bir arkadaşınıza tüm gününüzü ayırıp, onunla fikir alışverişi yapın.

Son 3 ay

Evet hamileliğin zor günleri başladı. Üç ay sonra siz ve eşiniz bebeğinize kavuşacaksınız. Bebeğiniz dünyaya geldiği zaman içine düşeceğiniz yeni duygu seline karşı hamile bir baba olarak hazırlanmalısınız.

Eşiniz için:

Eğer mümkünse eşinizle birlikte bebeğinizin yatağını hazırlayın, mobilyalarını ve diğer hazırlıklarını tamamlayın.

Doğum hakkında 2 veye 3 film alıp birlikte seyredin.
Ona doğumda yanında olacağınızı bilmesi gerektiğini söyleyin.
Doğumun yapılacağı yeri birlikte birkaç gün önceden gezin.

Kendiniz için:

Doğumu planlamaya başlayın.

Eğer yeni baba olduysanız ya da hamile bir baba iseniz, belki de bunun ne anlama geldiği hakkında dile getiremediğiniz bazı varsayımlarınız vardır. Hamilelik ve babalığın ilk üç yılı arasında geçen süreçte erkekler değişir ve bir baba olarak farklı kimlikler geliştirirler.

Yaşanan endişelere karşı nasıl meydan okuyabileceğiniz konusunda size birkaç öneri: 

Eşinizin, sizin hislerinizi duymaya ihtiyacı var. Erkeklerin çoğu hamilelik ve babalık hakkındaki korkularını kendilerine saklarlar, çünkü eşlerinin endişelerini artırmak istemezler. Bu yükü paylaşmaktan korkmamalısınız. Korkularınızı eşinizle paylaşmalısınız. Etkileyici bir baba olabilmek için kendinize zaman tanıyın.

Anne ve bebek arasındaki sıkı bağ - özellikle eğer emzirme döneminde ise - bebeğin size ihtiyaç duyup duymadığı konusunda sizi merakta bırakabilir. Ama unutmayın, siz onun yaşamında önemli bir kişisiniz ve sizinle olmak onu rahatlatacaktır. Bebeğinizle konuşun, onu sallayın, kucağınızda tutun ve öpüp koklayın.

Erkeklerin çocuklarına nasıl bakacaklarını bilmedikleri söylenir. Aslında bu hiç doğru değil. Babalık çalışılarak öğrenilir. Eğer bebeğinizle zaman geçirirseniz, onun ihtiyaçlarını daha iyi hissedebilirsiniz. Bebeğinizi beslemeyi, bezini değiştirmeyi, banyosunu yaptırmayı öğrenin ve yaşamının bir parçası olun.

Bir erkeğin tüm hayatı her zaman işten ibaret olamaz. Günümüzde birçok erkek babalık duygusuna büyük önem veriyor ve işini ikinci plana atıyor. Çünkü babalıkta öğrenilenler, başka hiçbir şeyde bulunamayacak değerlerdir. Bu yüzden bebeğinizle geçirmek istediğiniz zamanı işinizde harcamayın.

Baba olduğunuzda, kendi babanızın gözünde daha farklı bir öneminiz olacak. İyi bir baba olmak için belki de onu örnek alacaksınız. Fakat babanız, bunun için öncelikli model rolünde olmamalı. Sadece sizin nasıl bir baba olacağınız konusunda bir etki olmalı. Yıllardır sizi büyüten öğretmenler, koçlar, arkadaşlar, amcalar, kardeşler ve diğerlerinden bir şeyler öğrenip kendi kimliğinizi oluşturmalısınız.
e-kolay.net
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2005 Çarşamba 16:16:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?