28
Mayıs
2024
Salı
SAĞLIK

Erkeklerin son kalesi de yıkıldı

Büyük tartışma yaratan kök hücre araştırmaları kapsamında bir ilk daha gerçekleştirildi ve laboratuar ortamında kök hücreden yapay spermler geliştirildi. Bu yöntemle döllenen farelerin yavruladığına dikkat çeken bilimadamları gelecekte insanlar üzerinde de denenmesi halinde erkeklerde kısırlık sorununun çözülebileceğini savunuyor. Kök hücre karşıtları ise bu tekniğe, “erkekleri gereksiz bir tür haline getireceği gerekçesiyle” karşı çıkıyor.

İngiliz Independent gazetesi ilk sayfasını bilim dünyasında büyük tartışmalar yaratması beklenen bir araştırmanın sonuçlarına ayırdı. Gazete bu araştırma kapsamında ilk kez kök hücreden sperm geliştirildiğini okurlarına duyuruyor ve “erkeklerde kısırlığın sonu geldi mi?” sorusuna yanıt arıyor.

Newcastle Üniversitesi bilimadamlarının araştırmasıyla, fare embriyonlarından elde edilen kök hücrelerden labaratuvar ortamında ilk kez sperm geliştirildi.

Bu spermlerle döllenen yumurta daha sonra dişi bir fareye nakledildi ve bu işlem sonucunda yedi fare dünyaya geldi. ancak bunlardan üçünde anormallikler olduğu görüldü.

Yine de bilimadamları bir erkek fareye gerek kalmadan laboratuar ortamında geliştirilen spermlerden yavru farelerin dünyaya gelmesini bir devrim olarak nitelendiriyor.

Bu sistemin geliştirilerek insanlar üzerinde uygulanabilmesinin de erkek kısırlığının sonu anlamına geleceğini belirtiyorlar.

Kök hücre çalışmalarına şüpheyle yaklaşan çevrelerse bu fikre şiddetle karşı çıkıyor.

Kök hücre araştırmaları karşıtları, bu durumda uzak bir gelecekte soyun devamı için erkeklere gerek kalmaması ihtimaline dikkat çekiyor.

Böyle bir tekniğin yasal sayılmasının mümkün olamayacağını belirten bu cephe, erkeklerin gereksiz bir tür haline dönüşmesine izin verilemeyeceğini savunuyor ve soruyor: Bu teknikle dünyaya gelecek bebeklerin babası kim olacak ve insan ırkının kimlik duygusu büyük zarar görmeyecek mi?
NTV
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2006 Çarşamba 00:33:48
Güncelleme :12 Temmuz 2006 Çarşamba 00:43:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?