19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Erken doğuma çare

ABD’li araştırmacılar beklenmeyen erken doğum riskini öngörmeye yardımcı olabilecek bir genetik işaret keşfetti. Bu keşif sayesinde erken doğumlar normale dönüştürülebilecek.

ABD’li araştırmacılar erken doğum riskini yaratan genetik bir işareti buldu. Bugüne kadar erken doğum riskini öngörmeye yardım edebilecek pek çok etken bulunsa da şimdiye kadar erken doğum vakalarının yarısının nedeni bilinmiyordu.


Proceedings of National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmada, doktorların bir kadının erken doğum yapma olasılığı olduğunu önceden öğrenebilmesi halinde uygun tedaviyi oluşturabiliceği belirtildi ve erken doğum riskini en aza indirecek önlemleri alabileceğine dikkat çekildi. Virginia Commonwealth Üniversitesi’nden Dr. Jerome Strauss, vücuttaki kıkırdak, ligamanlar, tendonlar, kemik ve dişler gibi pek çok dokunun anahtar bileşeni olan kolajen üretimini kontrol eden SERPINH1 adlı bir geni inceledi ve genin kısıtlı miktarda kolajen üretimine sebep olan bir türünü tespit etti.

FETÜS ZAYIFLAMASI ÖNCEDEN FARK EDİLEBİLECEK 

Strauss, bunun fetüs zarlarının zayıflamasına ve dolayısıyla da bu zarların yırtılma ve erken doğumu tetikleme olasılıklarının artmasına yol açtığını ve hamilelikte kilit bir rol oynadığını söyledi. Dr. Strauss “Bu hamilelikteki komplikasyonlarda katılımın nasıl rol oynayabileceğinin ve genetik fakörlerin erken doğum vakalarında ırksal farklılıklara nasıl katkıda bulunabileceklerinin bir örneği. 

Bu genetik varyasyonunun daha iyi anlaşılmasının bize, erken doğum riski yüksek hamilelikleri önceden belirleme ve erken doğumu önlemek üzere bunlara müdahele etme imkanı tanıyacağını umuyoruz” dedi.

SİYAH KADINLARIN DÜŞÜK YAPMA OLASILIĞI DAHA YÜKSEK 

Bebek yardım kuruluşu Tommy’s’den Prof. Lucilla Poston, daha önceki araştırmaların erken doğumlarda genetik faktörlerin rolünü kabul ettiklerini ancak bu rolü çok da önemli görmediklerini söyledi. “Bu yeni araştırma bu gen ile erken doğum vakaları arasında güçlü bir ilişki kurması bakımından heyecan verici” dedi. 

Amerikalı araştırmacılar, Afrikalı-Amerikalı bebeklerin kilit genetik değişkeni taşıma ihtimalinin Avrupa kökenli bebeklerinkinden üç kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.



NTV
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2006 Çarşamba 17:22:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?