19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Erken ölümler azaldı


11.8 milyar YTL’lik ilaç satışının yapıldığı Türkiye Avrupa’da en hızlı büyüyen pazar oldu. İspanyol Pensa Pharma’nın iştahı kabardı. Pensa Pharma’nın Türkiye Ülke Müdürü Emin Paçacı, "Erken yaşta ölümlerin azalmasıyla birlikte Türkiye ilaçta büyüme birincisi oldu" dedi.

YILDA 11.8 milyar YTL’lik reçeteli ilaç satışının yapıldığı Türkiye’de pazarın yüzde 33.4’üne hakim olan eşdeğer ilaç İspanyol Pensa Pharma’nın iştahını kabarttı. Türkiye pazarında sattığı eşdeğer ilaçların üretimini de Türkiye’de gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Pensa Pharma’nın Türkiye Müdürü Emin Paçacı, "Erken yaşta ölümlerin azalmasıyla birlikte Türkiye ilaçta büyüme birincisi oldu. Hükümetlerin sağlık harcamaları ile baş edebilmesi için eşdeğer ilacın yaygınlaşması şart" dedi.

Dünyanın gözü Türkiye’de

Türkiye’nin ilaçta Avrupa’nın en hızlı büyüyen pazarı olduğuna dikkat çeken Paçacı, tüm dünyadaki firmaların ilgisinin Türkiye’de yoğunlaştığını vurgulayarak, şunları söyledi: "Türkiye’de şu an faaliyet gösteren firma sayısı 300’ü buluyor. Çok küçükler hariç olmak üzere bunların 80’e yakınını da eşdeğer ilaç firmaları oluşturuyor. Genç yaşta ölüm oranının azalmasıyla birlikte Türkiye’de genç nüfusun yaşlı nüfusa kayacağı beklentileri artıyor. Bu beklenti nedeniyle Pensa Pharma olarak biz de İtalya, Almanya, İspanya ve İsveç’in ardından Türkiye’de de varolma kararı aldık."

İspanya’yı bile geçeriz

Pensa Pharma’nın diğer ülkelerde faaliyet gösteren kolları arasında oldukça iddialı olduklarını dile getiren Paçacı, şöyle konuştu: "Zamanla şu an operasyonlarda birinci olan İspanya’nın bile önüne geçmeyi planlıyoruz. Türkiye’de ilk faturamızı nisan ayında kestik. Şu an fatura kestiğimiz ürünler Türkiye’de üretiliyor. Bunun için 5 milyon Euro yatırım yaptık. Sadece Türkiye için Türkiye’deyiz. Yeni şirket alımları da düşünüyoruz ama uygun zeminde uygun bir firmayla karşılaşmamız gerekiyor."

Türkiye’de bakanlığın politikalarının gelişmiş molekülleri koruyucu ama eşdeğer ilacı destekleyen nitelikte olduğunu savunan Paçacı, şöyle konuştu: "Piyasaya çıkan orjinal ilaç moleküllerinin oranı hızla düşüyor. Yeni bulunanlar düştüğü için büyük firmalar da eşdeğer ilaca yönelmeye başladı. Bir nevi kendi rakiplerini yaratıyorlar. Gittikçe önem kazanan bu ilaç hükümet politikalarının sağlıktaki tasarrufunun kilometre taşı gibi görünüyor."

Senkron endüstri yaratılsın

Orjinal patente sahip ilacın daha düşük fiyatlı muadili olarak satışa sunulan eşdeğer ilaçların tedaviye ulaşılabilirliği artıracağına dikkat çeken Paçacı, şöyle devam etti: "Orjinal bir ilaç üretildiğinde patent hakkı alındıktan sonra 20 yıl boyunca başka firma tarafından üretilemiyor. Bugünlerde ise yeni çıkan moleküller koruma altında. Koruma süresinin bitiminin ardından satışa sunulan eşdeğer ilaçlar sağlık harcamalarının devlet tarafından fonlanmasını kolaylaşıyor. Doğru duruş ile birbirleriyle senkron bir endüstri yaratılması gerekiyor."

Orjinal ilaç fiyatının yüzde 80 altında olmalı

EŞDEĞER ilaçta fiyatlandırma orjinal ilaca göre yapılıyor. Eşdeğer ilaç ilk çıktığında orjinalin en fazla yüzde 80’i oranında fiyat koyabiliyor. Ama ilk eşdeğer ilacın ardından pazara girenler sürekli bir önceki piyasaya çıkan ilacın altında fiyat almak zorunda kalıyor. Rekabetin getirdiği uygulamalarla fiyat avantajı artıyor. Fiyat giderek ucuzladığı için kárlılık da satılan kutu adedine göre artış gösteriyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2008 Pazartesi 15:20:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?