16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Etik ayarı bozuk doktora tepki!

Emral Avşar'a '5 ay ömrü kaldı' diyen doktor meslektaşlarından tepki yağıyor..


Canlı yayında Emral Avşar’ın 5 aylık ömrü kaldığını söyleyen Dr. Leyla Onay, meslektaşlarının tepkisini çekti. Tabip Odası, “Hastanın hakkı ihlal edildi” derken, Prof. Dr. Uras, “Yaşam süresini söylemek ölüm sürecini hızlandırır, etik değildir” dedi.

Kanal D’de bir televizyon programına katılan Doktor Leyla Onay, Hülya Avşar’ın akciğer kanseri olan ve ağır bir tedaviden geçen annesi Emral Avşar için 5 ay ömrünün kaldığını söyledi. Bu sözler meslektaşlarının tepkisini çekti.


Onay’ın dün yaptığı açıklamada, “Sizler de şahit olun, 5 ay sonra dünyada yok” deyince programı evinde izleyen Emral Avşar’ın bu sözler üzerine fenalaştığı belirtildi.

İstanbul Tabip Odası, bu açıklamanın hasta haklarının ihlali anlamına geldiğini söyledi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Uras da, “Bu sözleri söyleyen kişinin doktor olduğuna inanamıyorum. Hiçbir şekilde hiçbir hekimin, hastasının yaşamıyla ilgili süre vermesi doğru değildir ve kesin de değildir. Çünkü bu durum hastadan hastaya değişebilir. Terminal dediğimiz son dönemde, her hasta farklı bir yaşam süresi gösterebilir. Son döneme gelmiş kimi hasta bir yıl yaşarken, kimi üç yıl yaşayabilir. Sonuç olarak bu açıklama tıp etiğine kesinlikle uygun değil. Hele hele canlı yayına çıkıp bunu hastanın olmadığı bir ortamda açıklamanın kabul edilebilir bir yanı yoktur.”

Prof. Dr. Uras, “Bir hastaya 5 ay ömrü kaldığı nasıl söylenmelidir?” sorusuna da, “Bu konu dünyada ve Türkiye’de çok tartışılıyor. Ben, prensip olarak hastama yaşam süresini söylemem. Ancak hastalığın gidişatı kötüyse ve söylemek zorundaysam kesin çizgiler çizmemek gerekir. ‘Sizin belirli problemleriniz var, eğer bir planınız varsa, bunu hayata geçirin’ derim.

Hastanın ümidini kesip hayata küsmesine neden olacak ve ölüm sürecini hızlandıracak bir sözü sarf etmek çok yanlıştır. Hastalığın gidişatına yanlış müdahale anlamına gelir” diye yanıtladı.

ajanslar
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2007 Salı 16:54:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?