Hayvan sayısının giderek düşmesi üreticiyi elindeki hayvanların verimliliğini artırmaya yöneltirken bunun için ‘kaçak' yollara dahi başvurulduğu belirtildi. Bakanlık, kaçak antibiyotik kullanımının arttığına dair haberler üzerine harekete geçti.
Hayvan sayısındaki azalma nedeniyle fiyatların fahiş düzeyde artması üreticileri verimliliği artırmak için kara kara düşündürürken, "kaçak" antibiyotiklerin kullanımında artış tespit edildi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, "kaçak yollarla antibiyotik getirildiği, bu ürünlerin ‘sarı toz' veya ‘altın toz' ismiyle ‘verimlilik artışı ve hastalıklardan koruma' amacıyla pazarlandığı" duyumları üzerine, hayvancılık işletmelerinde denetimlerin artırılması için genelge yayımladı.
Genelgede, sürekli antibiyotik kullanımının mikroorganizmalara karşı direnç yarattığına, ayrıca hayvansal gıdalarda kalıntı oluşturduğuna ve hatta insan hekimliğinde de patojen mikroorganizmalara karşı direnç geliştiğine dikkat çekildi.
Gıdada kalıntı oluşturuyor
Bakan adına, Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir tarafından ekim ayı sonunda yayımlanan genelgede, insan sağlığı açısından hayvanlarda antibiyotik kullanırken sorumlu ve bilinçli davranılması, ruhsatlı ürünlerin prospektüs bilgilerine bağlı kalınarak kullanılması gerektiğine dikkat çekildi. Sürekli antibiyotik kullanımı ile mikroorganizmalara karşı direnç oluştuğu, bu nedenle hastalıklarla mücadelenin zorlaştığı, ayrıca hayvansal gıdalarda kalıntı oluştuğu anlatılan genelgede, bu yolla insan hekimliğinde de patojen mikroorganizmalara karşı direnç geliştiği vurgulandı.
Antibiyotiklerin kullanımı konusunda bakanlık, veteriner ilaç ve yem katkısı imalatçıları ile ithalatçıları, ecza depoları, eczaneler, veteriner hekimler, mesleki kuruluşlar, üniversiteler, ilgili sektörel sivil toplum kuruluşları ile işletme, çiftlik ve entegrasyon sahiplerine önemli görevler düştüğüne dikkat çekilen genelgede, bu konuda çoğu ilaç firması ve entegrasyonun oldukça bilinçli davranmasına karşın, duyarsız ve bilinçsiz davranan bazı kesimlerin sektöre zarar vermemesi için ilgili birimlerce önlem alınması gerektiği kaydedildi.
Gerek iç tüketim ve gerekse ihracat açısından kırmızı et, beyaz et, yumurta, balık, bal, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda ilaç kalıntısının bulunmaması gerektiği vurgulanan genelgede, bu konudaki mevzuatın AB ile uyumlu hale getirildiği, AB kalıntı limitlerinin Türkiye için de geçerli olacak şekilde yasal düzenleme yapıldığı, Ulusal Kalıntı İzleme Planı'nın uygulamaya konulduğu, kalıntı analizlerini yapan laboratuvarların kapasiteleri güçlendirilerek uluslararası metotlar kullanılmaya başlandığı, yem katkıları ve ilaçlı yemlere ilişkin düzenlemelerin de AB mevzuatı ile uyumlu hale getirildiği hatırlatıldı.
Artış sürüyor
Öte yandan et fiyatlarında artışın önüne geçilemiyor. Geçen senenin aralık ayından bu yana yüzde 50-60 arası artış gösteren fiyatlar Kurban Bayramı'ndan sonra öngörülen fiyat düşüşü eğilimine de girmedi. Ankara Ticaret Borsası'nda işlem gören kuzu karkas fiyatları dün kilosu 16.95 TL'den işlem gördü.