16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

EÜ karaciğer naklinde Avrupa birincisi

Ege Üniversitesi (EÜ) Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Kaplan, canlıdan karaciğer naklinde Avrupa'da en çok nakil yapan merkez olduklarını söyledi. 

Sağlık Bakanlığı ve EÜ işbirliğiyle "Organ Nakli Koordinatörlüğü Eğitim Kursu" düzenlendi. Türkiye'nin değişik illerinden 30 hekimin katılımıyla Anemon Ege Sağlık Oteli'nde düzenlenen kursun açılışında konuşan EÜ Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Kaplan, Türkiye'de organ naklinin 1969 yılında yapılan iki kalp nakli ameliyatı ile başladığını söyledi. Ülkemizde canlı donörden yapılan nakil oranı yüzde 75 iken, Batı'da bu oranın yüzde 25 dolayında olduğunu açıklayan Prof. Dr. Kaplan, "Kadavradan organ naklinde geri kalmış durumdayız. Bu oranı daha yukarıya çekmek gerekiyor. Bu konuda organ nakli koordinatörlerine büyük iş düşüyor" dedi. 

Ülkemizde sosyoekonomik düzeyi düşük olan insanların organ bağışı konusunda daha duyarlı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kaplan, "Yapılan bir çalışmada gelir düzeyi 350 dolardan az olan kesim arasında organ bağış oranı yüzde 46 iken, gelir düzeyi 650 dolardan yüksek olan kesimde bu oran yüzde 25'lere düşmektedir. Bölgelere göre kadavra donör oranına baktığımızda Ege Bölgesi'nde 2001 yılında çıkan kadavra donör sayısı 30 iken, 2005'te bu rakam 168'e yükselmiştir.Yıllara göre karaciğer nakli sayılarına bakıldığında 2005 yılındaki nakillerin yüzde 62'si canlıdan yapılmıştır. Bu yıl içindeki toplam karaciğer nakli sayısı ise 322'dir" diye konuştu. 

1999 yılında 47 karaciğer nakli yapılırken, 2005'te bu rakamın 322'ye çıktığını açıklayan Prof. Dr. Kaplan, "Avrupa ile entegrasyonu olan bir merkeziz. Canlıdan karaciğer naklinde Avrupa'da en çok nakil yapan merkez durumundayız" dedi. 

Kurs ile organ nakli koordinatörleri yetiştirmek gayesinde olduklarını söyleyen EÜ Organ Nakli Koordinatörü Dr. Ata Bozoklar ise, "Bu eğitimi tamamlayan kursiyerlere resmi sertifika vereceğiz" şeklinde konuştu. 

14 Nisan tarihine kadar devam edecek kurs süresince organ nakli koordinatörlüğü, beyin ölümü tanısı, potansiyel donör tespiti, donör bakımı, yoğun bakımda organ nakli koordinatörlüğü, organ bağışının dini ve etik yönü, dosyaların düzenlenmesi ve geri bildirimler, aile ile görüşme gibi konular ele alınacak.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2007 Salı 14:32:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?