20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

’Evliler daha sağlıklı’

ABD’de yapılan bir araştırma, evlilerin biraz daha şişman olmalarına rağmen bekarlara göre daha sağlıklı olduklarını ortaya koydu.

ABD Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi tarafından 127 bin 545 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bir araştırmanın sonuçlarına göre, evlilerin daha sağlıklı olduğu belirtilirken, bunun evli çiftlerin ekonomik kaynaklar bakımından daha avantajlı olmalarından, birbirlerini sosyal ve psikolojik açıdan desteklemelerinden ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı için cesaretlendirmelerinden kaynaklandığı ifade edildi.

Araştırma sonuçlarına göre, 18 yaşından büyük yetişkinlerin yüzde 11,9’u sağlık durumlarının kötü olduğunu söylerken, bu konuda en düşük orana yüzde 10,5 ile evlilerin sahip olduğu kaydedildi. Bu konuda 19,6’lık oranlarıyla ise en kötü durumda olduğu belirtildi.

Araştırma, evlilerin daha az baş ağrısı ve daha az psikolojik baskı yaşadığını da ortaya koyarken, yine evlilerin bekarlara nazaran daha az alkol alıp, daha az sigara tükettiğini ve fiziksel açıdan daha aktif olduklarını gösterdi.

Buna rağmen, evlilerin bekarlara göre bir kilo problemi olduğuna dikkati çeken araştırma, Amerikalı evlilerin 56,7’sinin ya aşırı kilolu ya da obez olduğuna dikkati çekti.

Bütün erkekler arasında obez olanların oranı yüzde 65,1 iken, bu oranın evli erkeklerde yüzde 70,6’ya, bütün kadınlar arasındaki yüzde 48,5’lik oranının ise neredeyse aynı kalarak evli kadınlar arasında sadece yüzde 48,6’ya yükseldiği ifade edildi. En fazla kilo problemi olan kadın grubunu ise yüzde 53,2’lik oranla dul kadınların oluşturduğuna işaret edildi.

Bütün yetişkinler arasında sigara kullanım oranı yüzde 22,9 iken bu oranın evliler arasında 18,8’e düştüğü, evli olmayıp da beraber yaşayan çiftlerin yüzde 38,4’ünün, boşanmış ya da ayrı yaşayan yetişkinlerin ise yüzde 34,7’sinin sigara kullandığı kaydedildi. Yetişkinlerin yüzde 4,7’si aşırı alkol tüketirken, bu oran evliler arasında yüzde 3,7’ye düşüyor. Evli olmayıp da beraber yaşayan çiftlerde bu oran yüzde 8,2, boşanmış ya da ayrı olanlarda ise yüzde 6,4 olarak gerçekleşiyor.

Araştırmaya göre Amerikalı yetişkinlerin yüzde 58,2’si evliyken, 10,4’ü ayrı ya da boşanmış, yüzde 6,6’sı dul ve yüzde 19’u ise hiç evlenmemişlerden oluşuyor.

AA
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2004 Perşembe 15:57:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?