28
Mayıs
2024
Salı
SAĞLIK

FDA hakkında iddialar

Bağımsız Amerikan bilim adamlarının sendikası olan UCS'nin, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) karar verirken "tamamen" objektif davrandığı konusunda şüpheleri var.

Alman Focus dergisinin haberine göre, UCS'nin yaklaşık 6000 FDA çalışanı bilim adamına gönderdiği, bunlardan 1000'inin cevapladığı, FDA ile çalışmaları hakkında özel sorular içeren anketin sonuçlarına göre, siyasi ve ekonomik çıkarlar, FDA bilim adamlarının çalışmalarını önemli derecede etkiliyor.

Ankete katılan her beş FDA çalışanından biri, "en az bir kez, bilimsel olmayan nedenlerden dolayı kendisinden, elde ettiği verileri ve bunlara bağlı sonuçları belge üzerinde değiştirmesinin istendiğini" belirtti.

Bilim adamlarının yüzde 60'tan fazlası, "siyasi çevrelerin uygunsuz şekilde FDA'nın çalışmalarına karıştığını, ekonomik çıkarların, verilen bir kararın değiştirilmesinde rol oynadığını" ifade etti.

FDA çalışanlarının yalnızca yarısı, "işverenlerinin toplum sağlığını etkin şekilde koruduğunu ve hiçbir sınırlama olmadan sağlıkla ilgili tehditler hakkında toplumu bilgilendirdiğini" düşünüyor.

FDA, bir ilacın piyasaya sürülüp sürülemeyeceğine, ek araştırmaların gerekli olup olmadığına karar veriyor. Eğer bir ilacın yan etkileriyle ilgili şüphe doğarsa FDA uyarılar yayımlıyor ya da ilacın tümüyle piyasadan toplatılmasını talep edebiliyor.

FDA'nın her kararı milyonlarca dolar değerinde. Patent almış bir ilacın piyasaya sürülmesinin geciktiği her gün, üretici firmaya bir servete mal oluyor. Daire bir ilaç hakkında uyarı yayımlarsa bu, firmanın çöküşü anlamına bile gelebiliyor.



aa
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2006 Pazar 14:52:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?