25
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Felçli kobaylar koşabildi!

İsviçre’de yapılan bir araştırmada, omurilikleri beyinlerinden ayrılan fareler iyileştirildi ve tekrar koşmaları sağlandı.

Bir devre aracılığıyla düzenli olarak elektrikle uyarılan ve ilaç verilen fareler, felç kaldıktan bir hafta sonra vücutlarının ağırlığını kaldırarak arka bacaklarıyla koşu çarkında yürüyebilmeye başladılar.

Fareler daha sonra, birkaç hafta boyunca uygulanan fizik terapi yöntemleri sayesinde en az 30 dakika boyunca aksamadan koşup yürümeyi başardılar.

İnsanlar için kullanabilecek
İnsanlar için de kullanımının mümkün olduğu açıklanan tedavi yöntemi sayesinde, ayaklardaki sinirlerin beyinle hiçbir bağlantısı olmamasına rağmen farelerin periferal (alt) sinir sistemi koşullara adapte oldu. Fare, çarkın geriye doğru döndürülmesi sonrası geri geri yürümeyi de başardı.

Zürich Üniversitesi’nde Gregoire Courtine önderliğinde yapılan çalışmada, farelere sinir iletkeni serotoninin etkisini veren serotonerjik agonistler aşılayan bilim adamları, bu sayede merkezi ve periferal sinir sistemlerindeki reseptörlerin çalışmalarını sağladılar. Bir sonraki amaçlarının vücut içine yerleştirilebilecek cihazlar üretmek olduğunu belirten Courtine, şu anda omurlarla omurilik arasına oturacak “sinir protezleri” üretme aşamasında olduklarını açıkladı.

...
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2009 Salı 18:35:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?