20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Fizyoterapistin adı yok!

Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkanı Yavuz Yakut, fizyoterapist teriminin Türkiye'de ne anlama geldiğinin bir kanunla belirlenmediğini ifade ederek, fizyoterapistlerin yasal yükümlülüklerinin kanunla ortaya konmasını istediklerini söyledi.

Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Yavuz Yakut, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, fizyoterapistlerin kanuni yükümlülüklerinin bir kanunla belirlenmesini beklediklerini kaydetti.

Yakut, dünyada sadece Türkiye'de fizyoterapistin ne anlama geldiği ve sorumluluklarının ne olduğuna dair bir kanun bulunmadığının altını çizerek, "Afrika ülkeleri dahil, bütün ülkeler gerekli yasal düzenlemeleri yaptı. Ancak bizde hala fizyoterapistin ne olduğuna dair bir kanun bulunmuyor. Sağlıkla ilgili ilk yasa 1928 yılında çıktı. Türkiye'de ise fizyoterapi eğitimi 1961'de başladı ve 1965'de ilk mezunlarını verdi. Sağlık yasasının çıkmasından 37 yıl sonra Türkiye bu meslekle tanıştı. 43 yıldır bu mesleğin bir kanunu yok. Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yöneliği'nde sadece bir görev olarak fizyoterapistten bahsediliyor. Bu tanımda bize göre yanlıştır. Bir ülkede bir meslek var, bu meslek 40 yılı aşkın süredir icra ediliyor ve yasal yükümlülüğü gerektirecek hiçbir düzenlemesi bulunmuyor" diye konuştu.

Yakut, son dönemde yapılan bazı değişikliklerle özellikle hemşirelerden 2-3 ay eğitim alanlara 'fizyoterapist yardımcılığı' ya da 'fizyoterapist teknikeri' unvanları adı altında görevler verildiğini ve bunların gelecekte kötü sonuçlara yol açabileceğini ifade ederek, "Fizyoterapist olmadan bu tedaviyi verenler hastalara zarar veriyorlar. Bu konuyla ilgili yasal hükümlülük birilerinin canı yanmadan çıkmalıdır. Türkiye'de fizyoterapist açığı olduğunu kabul ediyoruz. Ama 3 ayda nasıl hekim olunamazsa,
fizyoterapist de olunamaz. 'Fizyoterapist teknikeri' diye bir şey olabilir mi? Dünyada böyle bir şey yok. Bu böyle basit bir şekilde 'bölüm açtım' demekle olmaz, bu terim açıklanamaz" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Yavuz Yakut, diğer mesleklere saldırmayı düşünmediklerini, sadece kendi mesleklerindeki haklarını aradıklarını kaydetti. Yakut, fizyoterapist açığını gidermek için üniversitelerde açılacak bölümlere öğretim görevlisi yetiştirmeyi ise taahhüt etti. Yakut, konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı'nın bakışını pozitif bulduklarını ancak, henüz bir şey yapılmadığı için duruma olumlu ya da olumsuz yaklaşmadıklarını sözlerine ekledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2008 Perşembe 13:22:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
elif samsun IP: 95.15.97.xxx Tarih : 9.02.2011 12:08:18

bu değerli meslek grubunu hak ettiği hakları bir an önce kazanmasını temenni ederim.