27
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Gençler cinsel hastalıklarını saklıyor

Her beş gençten dördünün, cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalandığında veya yakalandığını düşündüğünde bu durumu partnerinden sakladığı ortaya çıktı. 

Cinsel Tıp Derneği’nin 15-25 yaş aralığındaki bin gençle yaptığı ankete göre, gençlerin yüzde 80'i cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalandığında veya yakalandığını düşündüğünde, bunu partneriyle paylaşmayı tercih etmiyor. 

Anketi yapan Cinsel Tıp Derneği Başkanı Dr. Cem Keçe, anketi yanıtlayanlardan yüzde 67’sinin erkek olduğunu belirtti. 

Gençlerin en çok bilgi sahibi olduğu cinsel yolla bulaşan hastalıklara bakıldığında yüzde 36 ile bel soğukluğu ilk sırayı alırken, bunu sırasıyla yüzde 30 ile AIDS, yüzde 11 ile frengi, yüzde 8 ile Hepatit B ve C, yüzde 6 ile klamidya enfeksiyonları, yüzde 4 ile herpes simpleks, yüzde 3 ile genital sigil ve yüzde 2 ile uyuz-bit izledi. 

Anket sonucunda hastalığa yakalanma dönemlerinin yaz ayları olması da dikkat çekti. Gençlerin yüzde 39'u haziran, temmuz ve ağustos aylarında cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalandığını açıkladı. 

YARGISIZ İNFAZ YAPMAYIN 

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların erkekten kadına daha kolay bulaştığını belirten Dr. Keçe, bunun kadının anatomik yapısından kaynaklandığını kaydetti. 

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanan çiftlere "yargısız infaz yapmayın" uyarısında bulunan Dr. Cem Keçe, bu hastalıkların bir çoğunun cinsel ilişki dışında da çeşitli yollarla bulaşabileceğinin altını çizdi. 

Keçe, "Bu yüzden bu hastalıklardan birine yakalanan kişinin, partneri tarafından hemen sadakatsizlikle suçlanması haksızlık olabilir. Hemen suçlamayın, yargısız infaz yapmayın" dedi.
ANKA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2006 Cuma 10:16:53
Güncelleme :14 Temmuz 2006 Cuma 18:32:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?