23
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Glokom görme kaybına yol açıyor

’Göz tansiyonu’ adıyla da bilinen yaygın göz hastalığı glokom, görme kaybına neden olabiliyor.

Glokomda göz içindeki sıvı basıncı, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek derecede yüksek düzeyde bulunuyor.

Alman Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ali Ofluoğlu, 40 yaşın üzerinde sıklıkla oluşan glokomun, genellikle yıllar içinde ilerlediğini söyledi.

Ofluoğlu, "Bu glokom tipi en sık görülen glokom tipi olup, ’Primer Açık Açılı Glokom’ olarak adlandırılır. Bu süre içinde glokomlu kişilerin bir bölümünde de hastalığa ait herhangi bir belirti görülmez" dedi.

Opr. Dr. Ali Ofluoğlu, glokomun birçok hasta tarafından ancak ileri dönemde ve belirgin görme kaybı ortaya çıktığında fark edilebildiğini de anlattı:

"Glokomda görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından, erken teşhis ve tedavi önemlidir. Diğer bir glokom türü ise yine genellikle ileri yaşlarda krizle ortaya çıkan dar açılı glokomdur."

"Şiddetli göz ve baş ağrısı, görmede bulanıklık, gözde kızarıklık, bulantı ve kusma ile kendini gösterir. Dar açılı glokomun acil tedavisi gerekir."

"Konjenital yani doğuştan glokomda ise çocuklarda göz büyümesi gözde sulanma ve ışığa karşı hassasiyet oluşur."

Glokomun sebepleri 

Glokoma göz içi sıvısının yol açtığını da anlatan Ofluoğlu, şöyle konuştu:

"Normalde bazı göz dokularının beslenmesi için göz içerisinde sürekli olarak bir sıvı yapılır ve bu sıvı sürekli olarak da bazı yollarla (trabeküler şebeke) gözü terk eder.

Glokom, göz içi sıvısını dışarı boşaltan kanallarda yapısal olarak tıkanıklık oluşması nedeniyle göz içi sıvısının yeterli boşalamaması ya da gereğinden fazla göz içi sıvısı üretimi nedeniyle yeterli derecede dışarı akım olmaması sonucu oluşur.

Yükselen göz içi basıncı görme sinirine zarar verir ve sinir ölümüne neden olur. Bazı hastalarda göz içi basıncı normal olduğu halde görme sinirindeki kan akımının bozuk olması nedeniyle görme siniri tahrip olur. Görme siniri hücreleri öldüğü zaman da kalıcı görme kaybı olur."

Kimler glokoma eğilimli?

Opr. Dr. Ali Ofluoğlu, glokomun dünyada milyonlarca kişide görülen bir hastalık olduğunu ve toplumda 40 yaş üzerinde yüzde 2, 60 yaş üzerinde ise yüzde 10 oranında görüldüğünü söyledi.

Glokom riskini artıran faktörler:

- Ailede glokom öyküsü (genetik yatkınlık)
- İlerleyen yaş
- Sigara
- Miyopi
- Göz yaralanmaları
- Migren
- Uzun süreli kortizon kullanımı
- Yüksek veya düşük kan basıncı
- Şeker hastalığı

Nasıl teşhis edilir?

Glokomun göz doktoru tarafından muayene ile teşhis edilebildiğini söyleyen Ofluoğlu, "Göz içi basıncı 20 mmhg’ye kadar normal olarak kabul edilir. 20 mmhg’nin üstü ise göz içi basıncı yüksek demektir" dedi.

Göz dibi muayenesi yapılarak görme sinirlerinin incelendiğini de anlatan Ofluoğlu, "Ayrıca görme alanı yapılarak görme alanı kaybı olup olmadığına bakılır. Görme siniri ve sinir lifi tabakasını incelemek için de HRT II testi yapılır. Böylece kişide glokom olup olmadığın tespit edilir" diye konuştu.

Tamamen iyileştirilebilir mi?

Opr. Dr. Ali Ofluoğlu, glokomun teşhis edildikten sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamadığını ancak, uygun tedavi ile görme kaybının ilerlemesinin engellenebildiğini de söyledi. Ofluoğlu, glokomu bulunan kişilerde tedavinin hayatlarının geri kalan bölümünde de devam edeceğine dikkat çekti.

cnnturk.com
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2005 Salı 17:41:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?