19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Görme engellilere yeni umut

ABD'li bilim adamlarının kör fareler üzerinde uyguladığı retinal hücre nakli denemesi başarıyla sonuçlanarak, farelerin yeniden görmesi sağlandı. Daha önce yapılan kök hücre nakli sonuç vermezken, bu nakil çeşidinin insanlarda da etkili olması bekleniyor. 

ABD'li bilim adamlarının açıkladığı araştırma sonuçları, yıllardır yaşlılıktan ve çeşitli hastalıklardan oluşan görme kaybının yeniden tedavi edilmesi için yeni bir umut oldu. University College London'dan Robin Ali başkanlığındaki araştırma grubu, bunun için kök hücrelerinden daha geç bir geliştirme aşamasında olan retinal hücre naklini deneyerek başarılı oldu. Sağlıklı görebilen bir fareden alınarak, kör farelerin gözlerine nakledilen retinal hücreler, ışık algılayıcı çubuk hücrelerinin yapısına göre değişime uğrayarak gözden gelen sinyalleri beyne ileten birer kısa sinir bağına dönüştü. Bilim adamları, görme yeteneğindeki düzelmeyi, farelerin gözbebeklerinin ışığa olan tepkilerinden gözlemledi. 

Retinal hücre nakli araştırma çalışması sonucunda kör fareler, görme yeteneğine yeniden kavuştu. Bu araştırma, yaş ve çeşitli hastalıklara bağlı göz bozukluklarının tedavi edilmesi için yeni bir umut oldu. Özellikle şeker hastalığı nedeniyle gözde meydana gelen bozuklukları tedavi etmek için ışık algılayıcı hücre naklinin uygulanabilir olduğunu gösterdi.
iha
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2006 Cumartesi 11:18:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?