22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Gözlük ve lense olan ihtiyaç azalıyor

Son zamanlarda giderek yaygınlaşan kontak lenslerde her geçen gün yeni bir gelişme ortaya çıkıyor. Renklisi, şeffafı derken bu kez de yeni üretilen 'slikon hidrojel' isimli lens, gözlük ve lens kullananların hayıtını büyük ölçüde kolaylaştırıyor. 'Slikon hidrojel' lensini gece takan hasta, gündüz gözlük veya lens kullanma ihtiyacı duymuyor.

 
Başkent'te Işık Göz Merkezi'nde uygulanmakta olan silikon hidrojel lensiyle gündüz takılan lens ihtiyacına son veriliyor. Işık Göz Merkezi Doktoru Hikmet Hasıripi, kontak lenslerin 50 yıldır kullanıldığını belirterek, lenslerin teknolojiyle birleşmesi sonucunda, son yıllarda görme kusurlarını önlemede iyi gelişmeler elde edildiğini bildirdi. Hasıripi, gece takılan gündüz ise çıkarılan 'silikon hidrojel' lens sayesinde gözlük ve lense olan ihtiyacın ortadan kalktığını söyledi. Hidrojel lensin son derece esnek ve şekil değiştirilebildiğini ve gözün tam yapısını aldığını kaydeden Hasıripi, silikon hidrojel lens gruplarının akşam göze takıldığını ve bu lensin sabaha kadar gözde kaldığını söyledi.

Gece uyurken, lensin gözün yapısına göre şekil aldığını anlatan Hasıripi, bu lensin uygulanabilmesi için hastanın ilk olarak buna hazır olması gerektiğini belirtti. Hasıripi, lensin kullanılması durumunda ise gayet rahat ve iyi bir görme elde edildiğini ifade ederek, lenslerin tedavi amaçlı ve hastalığı ortadan kaldırmadığını vurguladı.


"Sadece gözlüğe ya da kontakt lense olan ihtiyacı azaltıyor" diyen Hasıripi, sert ve yumuşak lenslerde de uygulamanın yapılabildiğini belirtti. Göz nakillerine de değinen Hasıripi, en çok karşılaşılan rahatsızlığın akraba evliklerinden ortaya çıkan görme kusurları olduğunu söyledi. Göz naklinin Türkiye'de sıkıntılı olduğuna işaret eden Dr. Hasıripi, insanların göz nakillerinde yeterli bilgiye sahip olmadıkları için bu anlamda yeterli düzeyde organ naklinin de yapılamadığını ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2007 Cuma 18:59:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?