16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Gribe karışı direnci artırın

Kolayca yayılabilmesi sebebiyle topluma ağır faturalar çıkaran gripten korunmanın başlıca yolunun vücut direncinin düşmesini önlemek olduğu, bunun için ise stres ve gerginlikten kurtulmak gerektiği bildirildi.

Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Cem Güre, her yıl milyonlarca insanı yatağa düşüren grip salgınlarının önümüzdeki kış günleriyle birlikte kapıda olduğunu söyledi. Dr. Cem Güre, grip salgınlarının Türkiye'de kasım ve mart ayları arasında görüldüğünü ve özellikle yılbaşından sonra artış gösterdiğine dikkat çekerek, vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı. Güre, "Kolayca yayılabilmesi sebebiyle topluma ağır faturalar çıkaran gripten korunmanın başlıca yolu, vücut direncinin düşmesini önlemek, stres ve gerginlikten uzak durmaktır" dedi.

Grip konusunda yaşlılar, bebekler ve hamile kadınlar, kalp, şeker ve böbrek hastaları ile astım ve kronik bronşitlilerin daha çok risk altında olduğunu hatırlatan Dr. Güre, gribin özellikle yaşlılarda ölüme kadar varan ciddi sonuçları olduğunu söyledi. Gribin bulaşmayı takiben 1-3 günde üşüme, titreme, ateş, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık, boğaz ve baş ağrısı, yaygın kas ve eklem ağrıları, bulantı, genizde dolgunluk ve akıntı, gözlerde yanma kızarıklık, burun akıntısı gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirten Dr. Mustafa Cem Güre,

"Gripten korunmanın en iyi yolu, vücut direncinin düşmesini önlemektir. Bu nedenle mevsime uygun giysiler giyilerek, bol su içeren gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Taze sebze ve meyve tüketilmesi, hastalarla yakın temasta bulunulmaması gerekir. Salgınlardan korunmak ise oldukça zordur. Salgınlar sırasında ilk planda genellikle arkadaşlarından mikrobu alan okul çocukları hastalanmakta, bunu izleyen ikinci evrede ise çocuklarından mikrobu alan erişkinler hastalığa tutulmaktadır. Salgınlar genellikle 5-7 hafta dolaylarında kendiliğinden sınırlanmaktadır. Bu hastalığa yakalananlar bol bol dinlenmeleri ve başkalarına bulaşmaması için okul, sinema, tiyatro gibi yerlere gitmemeleri gerekir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2007 Perşembe 12:22:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?