15
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

'Günde 2.5 litre su içilmeli' bilimsel değil

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, yaz mevsimlerinde yaşanan sıvı kaybının su içilerek önüne geçilmesi gerektiğini ancak "Günde 2.5 litre su içilmeli" uyarılarının da bilimsel olmadığını söyledi. 

Amerikan halkının aşırı derecede alkol ve kola tüketmesinden dolayı bu ülkenin uzmanlarının halkı suya yönlendirmeye çalıştığını, bu bakımdan sürekli suyla ilgili araştırmaları gündeme getirdiğini kaydeden Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, "Bütün yiyecek ve içeceklerde su vardır. Özellikle su alınması yönündeki açıklamalar doğru değildir" dedi. 

Doç. Dr. Elmacıoğlu, suyun sağlık için çok önemli olduğunu, besinlerin sindirimi, emilimi, hücrelere taşınması, besin öğelerinin hücrelerde metabolizmasının parçalanmasından sonra oluşan öğelerin atılmak üzere akciğere ve böbreklere taşınıp dışarı atılması, vücut ısısının denetimi, eklemlerin kayganlığının sağlanması ve vücutta elektrolitlerin taşınmasında suyun vazgeçilmez olduğunu ifade etti. Elmacıoğlu, su tüketimi konusunun yanlış anlatılması ve anlaşılmasından yakınırken, "İnsanların yediği içtiği her şeyde sıvı vardır. Çay içiyoruz. Meyve suyu, gazoz, maden suyu, kahve neyle yapılıyor? Hayatın her safhasında zaten su var. Susuz hayat mümkün değil. Vücut yiyeceklerden, sebze ve meyvelerden de su alıyor. Ağızda kuruma yoluyla susadığını hissediyorsan ve ayrıca su da içiyorsan '2.5 litre su içeceksin' mesajı son derece yanlış. Bunu bilimselliğin dışında beslenmeyle ilgili olarak herkes söylüyor. Bilimsel olmayan, gerçek olmayan, kulaktan duyulan bilgiler, magazin bilgileri, insanların ilgisini çekiyor. İnsanlar salt 2.5 litre su içilmesi konusunda yanlış bilgilendiriliyor" diye konuştu. 

Amerikalı tenis şampiyonu Jimmy Connor'ın kendisi için suyun başarı şurubu olduğunu söylediğini ve bunun doğru olduğunu da dile getirerek, "Bu doğrudur. Su başarı şurubudur" diyen Elmacıoğlu, idrar renginin koyu sarı olması ve az miktarda çıkması halinde vücudun susuzluğunun söz konusu olduğunu da kaydetti. Elmacıoğlu, temiz su içmenin önemini de vurguladı.
iha
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2007 Çarşamba 12:29:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?