22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Günde 2 bardak süt içilmeli

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Türkiye'de tüketilen bütün içecekler arasında sütün payının sadece yüzde 9 olduğunu belirterek, sütün çay, su ve özellikle gazlı içeceklerden sonra 4. sırayı aldığını ifade etti. Kişi başına yıllık içme sütü tüketiminin 24 litre olduğunu vurgulayan Akdağ, "Bu tüketimin de sadece 10 litresi işlenmiş ve paketlenmiş sağlıklı süt, geri kalan 14 litresi ise açıkta satılan süttür. Oysa bu miktar birçok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerindedir" dedi. Akdağ, sadece çocukların değil yetişkinlerin de beden sağlığı için süt içmesi gerektiğinin altını çizdi. 

VİTAMİN DEPOSU

Akdağ, "Dünya Süt Günü" dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Sahip olduğu vitaminler ve besin maddeleri bakımından güçlü bir etkiye sahip olan sütün, bebeklikten yaşlılık dönemine kadar hayatın her aşamasında en önemli besin maddelerinden biri olduğunu kaydeden Akdağ, kalsiyum, protein, A, B, D, E vitamini bakımından zengin olan süt ve süt ürünlerinin büyüme ve kemik sağlığının korunmasında çok yararlı olduğunu ifade etti. 

Sütün, besin değeri açısından yılın her günü, günün her saati içilmeyi hak eden bir gıda maddesi olduğunun altını çizen Bakan Akdağ, mesajında şu ifadelere yer verdi:
"Özellikle anne sütü, bebeklerin normal büyümesini ve gelişimini sağlayacak en ideal besin maddesidir. Yeni doğan bebek için hiçbir yiyecek veya içecek anne sütünün yerini tutmaz. Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Bu nedenle tüm annelerin ilk 6 ay bebeklerini anne sütü ile beslemesi çok önemlidir. Anne sütüyle emzirme ne kadar uzun ise anne sütünün bebek ve anne için faydaları da o kadar fazla olur ve o kadar uzun sürer. Bu yüzden
bebeklerimizin sağlıklı gelişimi için, ilk 6 ay anne sütü kullanımı konusunda toplumsal bilinç oluşturmalı ve bu alışkanlığı toplumumuzun her kesimine uygulatmalıyız. Dengeli ve yeterli beslenme çocuklar için yetişkinlerden daha özel ve farklı bir anlam taşımaktadır. Çünkü beslenme bir çocuğun yalnız gelişimini değil yaşamının tümünü etkilemektedir. Bu nedenle; büyüme ve gelişme çağında olan çocukların, gençlerin, anne adaylarının, yaşlıların, süt ve süt ürünlerini dengeli biçimde tüketmeleri gerekmektedir.
Süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarda tüketimi her yaş grubu için önem taşımaktadır. Ancak, ülkemizde süt içme alışkanlığı yaygın değildir. Yapılan araştırmalar bu besin grubunun tüketim düzeyinin önerilen miktarların çok altında olduğunu göstermektedir. Tüketilen bütün içecekler arasında ne yazık ki sütün payı sadece yüzde 9'dur. Sütün çay, su ve özellikle gazlı içeceklerden sonra 4. sırayı aldığını görmekteyiz. Kişi başına yıllık içme sütü tüketimi ülkemizde sadece 24 litredir. Bu tüketimin de sadece 10 litresi işlenmiş ve paketlenmiş sağlıklı süt, geri kalan 14 litresi ise açıkta satılan süttür. Oysa bu miktar birçok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerindedir. Süt, insan organizması için gerekli pek çok besin öğesini hemen hemen yeterli ve dengeli bir şekilde içeren ve insan organizmasında yüzde 80 civarında kullanılan çok önemli bir besin maddesidir. Yaşamın başlangıcından itibaren, her yaş döneminde sağlıklı beslenmede çok önemli bir yere sahip olan sütün, içeriğindeki kalsiyumun, süt ve süt ürünleri olmadan alınması mümkün değildir. Kalsiyum tüketimi ile kemik yoğunluğu arasında sıkı bir ilişki vardır. Süt ve süt ürünlerinin kemik yoğunluğunun en üst noktaya ulaştığı 20'li yaşlara kadar tüketilmesi, kemik yoğunluğunun artmasına neden olmaktadır." 

TOPLUM BİLİNCİ OLUŞTURULACAK

Her yaş grubundaki insanların günde en az 2 su bardağı süt veya süt ürünlerini tüketmesi gerektiğini belirten Akdağ, şunları kaydetti:
"Süt tüketimi sağlıklı bir toplum oluşturulmasının yanında kemik erimesi (osteoporoz) gibi ülkemizde özellikle ileri yaş kadınlarda sıklıkla görülen ve yaklaşık 8 milyon kişinin yaşam kalitesini son derece olumsuz yönde etkileyen ve tedavisi için bütçemizden önemli miktarda kaynak ayırdığımız önlenebilir kemik hastalıklarına yapılan sağlık harcamalarının azaltılmasına da çok önemli bir katkı sağlayacaktır. Süt ve süt ürünlerinin sağlığımıza olan katkısı düşünüldüğünde annelerimizin bebeklerini ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemeleri ve 2 yaşına kadar emzirmeye devam etmeleri, ama bu arada kendilerini de ihmal etmeden her gün süt ve süt ürünlerinden tüketmeleri çok önemlidir. Başta gebeler, gençler, kadınlar ve yaşlılar olmak üzere tüm yaş grubundaki vatandaşlarımız süt ve yoğurt, ayran, peynir gibi süt ürünlerini her gün tüketmeye özen göstermelidirler. Bakanlık olarak temel amacımız, beslenme sorunlarının önlenmesi amacıyla ülke genelinde beslenme eğitiminin ağırlıklı olduğu özel programların uygulanması, bunların rutin hizmetlere entegre edilmesi ve toplumun bilinçlendirilerek bilgi düzeyinin arttırılmasıdır. Bu amaçla, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında bireylerin beslenme konusundaki duyarlılığını arttırmak ve bu konuda bir toplum bilinci oluşturmak amacıyla birçok çalışma yürütmekteyiz. Bunlardan biri de 2006 yılı içerisinde seçilmiş Ankara, Kocaeli, Adana, İstanbul, Osmaniye, Kahramanmaraş, Denizli, Muğla, Konya illerimizde sağlık personeli ve sağlık kuruluşlarından yararlanan halka yönelik bilgilendirme ve eğitim çalışmalarının yürütüldüğü 'Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin' programıdır. Bu kapsamda proje illerimizde sağlıklı süt ve süt ürünleri tüketimi konusuna dikkatlerin çekilmesi, doğru mesajların sağlık personeli aracılığı ile halka ulaştırılması ve bu konuda toplum bilincinin oluşturulması amacıyla sağlık personeline ve halka yönelik eğitimler gerçekleştirilmiş ve okul çağı çocuklarına yönelik çeşitli etkinlikler (ücretsiz süt dağıtımı, sağlık için süt için yürüyüşleri vb.) düzenlenmiştir. Dünya Süt Günü'nde özellikle anne sütün önemine bir kez daha değinerek, bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi için yoğun çabalar göstermemize rağmen, yanlış inanç ve bilgiler istenilen sonuçların alınmasına engel olmaktadır. Tüm annelerimize seslenerek bebeklerimizi, ilk 6 ayda sadece anne sütüyle beslemeye davet ediyorum." 


İHA
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2007 Pazartesi 16:39:04
Güncelleme :21 Mayıs 2007 Pazartesi 16:48:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bersu karayel IP: 88.228.220.xxx Tarih : 8.08.2008 17:28:14

bnim kardeşim günde nerdeyse 5 bardak süt içiyor ama sütü içtiği içinde fazla yemek yemiyor.sizce ne yapılmalıdır sorabilirmiyim