18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Günde bir elma her derde deva

Elma, içerdiği ’quercetin’ isimli antioksidan madde sayesinde birçok hastalığa iyi geliyor. Alzheimer da bunlardan biri.

New York’taki Cornell Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre hücrelerin zarar görmesine karşı direnci artıran güçlü bir antioksidan içeren elma, güneş ışığı, kimyasal reaksiyonlar ve günlük yaşamın sebep olduğu stresten kaynaklanan zararlara karşı güçlü bir koruma sağlıyor.

C vitamini de antioksidan

Bol miktarda meyve ve sebze tüketiminin Alzheimer ve benzeri beyin hastalıklarının gelişme riskini azalttığını belirten araştırmacılar, ’Journal of Agricultural and Food Chemistry’ isimli derginin yeni sayısında yayımlanmak üzere kaleme aldıkları makalede, meyve ve sebzelerde bulunan C vitaminin de güçlü bir antioksidan olduğunu ifade ediyor.

Alzheimer’a da iyi geliyor

Buna rağmen, fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, elmada bulunan ’quercetin’ isimli antioksidan maddenin C vitamine göre beyin hücrelerinin muhtemel hasarlara karşı direncini çok daha iyi koruduğu ortaya çıktı.

Diğer meyve ve sebzelerle mukayese edildiğinde en yüksek ’quercetin’ oranına sahip olan meyve, elma. Elma, Alzeheimer hastalığıyla mücadelede de en faydalı yiyecek.

Kırmızısı daha zengin

Cornell Üniversitesi Gıda, Bilim ve Teknoloji Bölümü Başkanı Prof. C.Y. Lee, "Herkes, özellikle taze olmak üzere, daha fazla elma yemeli" derken ’quercetin’ maddesinin en fazla elma kabuğunda bulunduğunu ifade etti.

Elmanın kendisinin elma suyu tüketimine nazaran çok daha faydalı olduğunu kaydeden Lee, genelde kırmızı elmaların yeşil ya da sarı elmalara göre çok daha fazla antioksidan madde ihtiva ettiğini söyledi.

Soğan, kızılcık ve böğürtlen gibi meyve ve sebzelerde de bol miktarda quercetin maddesi bulunuyor.
cnn
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2004 Cuma 15:22:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?