22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Güneş gözlüklerine dikkat

Ucuza aldığınız gözlükler size zarar verebilir
Yetişkinlerin yanı sıra çocuklarında kullandığı ve ucuz fiyata satılan gözlükler gözdeki retina tabakasına zarar vererek, gözlerin katarakt olmasına neden oluyor. Uzmanlar, güneş gözlüklerinin rastgele alınmaması ve ucuz olduğu için tercih edilen, ancak ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu özelliği olmayan gözlüklerden kaçınılması gerektiğini söylüyor.



Marka taklitleri satılıyor
Ünlü markaların taklitleri başta katarakt olmak üzere gözlerde kalıcı bazı hasarlara sebep oluyor. Aksel Optik Mağaza Müdürü Selçuk Ülgün, sokakta satılan gözlüklerin çok zararlı olduğunu belirterek, “İmitasyon gözlüklerin bir çoğu pahalı markalarla aynı modelde yapılıyor. Gözlüklerin çerçevesi insanları cezbetse bile gözlüklerin camları kalitesiz olduğu için zararlı ışınların göze daha fazla girmesine neden oluyor” dedi.



Her kesimden talep var
Maddi gücü olmayanların yanı sıra Etiler’de yaşayan insanlarında imitasyon gözlüklere yöneldiğini söyleyen Selçuk Ülgün, özellikle kadınların kıyafetine uygun olması için çok sayıda imitasyon gözlük satın aldığını söyledi. Fiyatlarının ucuz olmasından dolayı sokaktaki tezgahlarda satılan gözlüklerin insanların ilk tercihi olduğunu söyleyen Ülgün, “Markalı gözlüklerin fiyatları genelde yüksek. İnsanlar bu nedenle sokaktaki gözlüklere yöneliyor” dedi. Sokaklarda işporta olarak satılan imitasyon güneş gözlüklerinin artık büyük marketler ve gözlükçülerde de satıldığına dikkat çeken Ülgün, hem ucuz hemde gözleri bozmayan gözlük isteyenleri uyardı. Normal fiyatlarda bir gözlük alarak, gözleri güneş ışınlarından koruyan cam taktırılmasının cepleri yormayacağına dikkat çeken Ülgün, göz sağlığını düşünen herkesin ucuza kaçmamasını söyledi. Piyasada çok sayıda taklit gözlüklerin bulunduğunu söyleyen Ülgün, bazı tezgahlarda numaralı gözlüklerinde satıldığını belirterek, gözlüklerin tezgahlardan yada işportacılardan değil mutlaka optikçilerden alınması gerektiğini söyledi.



İmitasyon gözlüklerin zararları
Seyyar satıcılar tarafından kalitesi düşük olduğu için kiloyla satın alınan ve tezgahların yanı sıra mağazalarda da 5-25 YTL’den satılan gözlükler göz bozukluklarının yanı sıra göz içindeki lensin saydamlığını kaybederek opak bir görünüm almasına (katarakt) neden oluyor. Sokakta satılan güneş gözlüklerinin renk geçirgenliklerinin farklı olması nedeniyle trafik ışıkları kendi şeklinde görünmez. Kırmızı ve yeşil renk algılanmakta zorlanılır. İşportada satılan güneş gözlükleri nikel maddesinden yapılır. Nikel vücuda alerji yapan ve kansorejen üreten bir maddedir. Nikel ultraviyole ışınlarını yeterli miktarda tutmaz. Bu nedenle sokakta satılan gözlükler kansere yol açabilir.
Çiğdem Kumaş (Kent YAŞAM)
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2007 Salı 21:28:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?