22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Hamsi yağı rafta; hapı da geliyor

Erol Demirbay'ın Karadeniz illerinde piyasaya sunduğu hamsi yağı, süpermarketlerce keşfedildi, tüm ülkeye yayılıyor. Demirbay, "Hamsideki protein çok fazla. İki yıl içinde hapını da yapacağız" dedi ...

Karadeniz'in simgesi hamsi, yağ olup şişeye girdi. Pilavdan baklavaya her yemekte kullanılan hamsinin şimdi de yağı çıkarıldı.
Sinop'ta bir hamsi yağı fabrikası açan girişimci Erol Demirbay, "hamsinin namını yaymak için" harekete geçti. Başlangıçta sadece Trabzon, Samsun, Sinop, Rize ve Kastamonu illeri için üreten Demirbay, ulusal süpermarket zincirlerinin ilgi göstermesi üzerine Türkiye genelinde hamsi yağı satmak için çalışmalara başladı. 

Demirbay, "Alman Metro yerel üreticiye destek kapsamında satmak istediğini söyledi. Migros ve Carrefour da yağımızı istedi. Adımız istemeden duyuldu" dedi. Demirbay, Denizden marka hamsi yağını bir ay içinde tüm Türkiye'ye yaymaya hazırlandıklarını kaydetti. Hamsi yağının organik bir ürün olduğunu dile getiren Demirbay, "Yarım kilo golden hamsi yağı 19 kilo hamsiden elde ediliyor. Bir kasa hamsiyi şişeye doldurduk" dedi.

Dubaili de peşinde 

Süpermarketlere girdikten sonra ihracatçıların da kapısını aşındırmaya başladığını belirten Demirbay, bütün bu gelişmeler üzerine hızlı bir biçimde büyümeye karar verdiğini söyledi. 

Kısa süre önce ekranlarda reklamları dönmeye başlayan şirket, bayi oluşturma çalışmalarına da hız verdi. Sinop'taki fabrikayı genişletmeye başlayan Demirbay, "İlave yatırımlar yapacağız. Tankları yeniledik. Otomatik doluma geçiyoruz. Bu ay sonunda Dubai'den bir heyet fabrikayı gezmeye gelecek" dedi. 

Karadeniz'de hamsi yağı çıkaran 13 firma bulunduğunu ancak yağın neredeyse tamamının ham olarak yurtdışına satıldığını anlatan Demirbay, "Ham olarak 1 liraya satılan hamsi yağı işlenip 30 liraya satılabiliyor" dedi. 

Yağın kokusunu kuru buharla aldıklarını belirten Demirbay, sahtekârlığa ve taklide meydan vermemek için yağda hafif bir balık kokusu bıraktıklarını söyledi. 

Demirbay, ürün tanındıktan sonra kokuyu tamamen kaldıracaklarını söyledi. Yağı kullanırken başlangıçta zeytinyağıyla karıştırmayı öneren Demirbay, yakında İstanbul genelinde çeşitli marketlerde ürünlerini tattırma kampanyaları başlatacaklarını söyledi.

Sporcuya hamsi hapı 

Kullanım alanı bitip tükenmeyen hamsi, bir süre sonra da hap olarak tüketicinin karşısına çıkacak. Protein oranı çok yüksek olan hamsiyi hap haline getireceğini belirten Demirbay, "Hapı 2 yıl içinde piyasaya çıkarmayı düşünüyoruz. Özellikle sporcular için içinde kimyasal madde bulunmayan bir protein deposu olacak" dedi.

En ideali kekik, pul biber ve limonla yemek

Erol Demirbay hamsi yağının kullanım şekillerini şöyle anlattı: 

"Salatada tek başına kullanabileceğiniz gibi, zeytinyağı, ayçiçek yağı ile karıştırarak da kullanabilirsiniz. Çorba piştikten sonra tencereye ilave edebilirsiniz. Yemeklere piştikten sonra ilave ederek karıştırıyorsunuz. En ideal tüketim şekli hamsi yağını bir kaseye dökün, üzerine kekik, pul biber ve limon sıkarak sabah ve akşam ikişer yemek kaşığı tüketin."

Kemikleri geliştiriyor, depresyona iyi geliyor

Hamsi, yağlı balık sıralamasında 4'üncü. Omega-3 oranında da bu seviyede. Kemikleri geliştirdiği, depresyona iyi geldiği belirtiliyor. 

Fosfor oranı, kalsiyum ve vitamin değerleri diğer birçok balığa oranla yüksek. Bir yıldan fazla yaşama şansı pek olmayan hamsinin yağı bu özelliğinden dolayı ağır metal içermiyor. 

Denizden hamsi yağının ISO 22000 ve ISO 9001 gibi kalite ve gıda güvenliği belgeleri alınabiliyor.
Serkan Arman/milliyet
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2007 Pazar 11:50:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?