19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Hannah'ın eski kalbi 10 yıl sonra çalıştırıldı

Bugün 12 yaşında olan Hannah Clark’ın henüz 2 yaşındayken kalbinin büyüdüğü fark edildi. Bunun üzerine Hannah’a, büyüyen kalbi çıkarılmadan bir vericiden alınan ikinci bir kalp nakledildi.

Ama aradan 10 yıl geçtikten sonra, Hannah’ın vücudu, ikinci kalbi reddetmeye başladı. Muayene sırasında küçük kızın eski kalbinin iyileştiği görüldü. Bir operasyonla 10 yıl önce durdurulan kendi kalbi yeniden çalıştırıldı, takılan ve yıllar sonra duran ikinci kalp ise çıkarıldı.

İngiltere’de Güney Galler’de yaşayan Hannah Clark’ın 1996 yılında henüz 2 yaşındayken kalbinin büyüdüğü fark edildi. Bunun üzerine minik Hannah’a ünlü kalp cerrahı Sir Magdi Yacoub tarafından, büyüyen kendi kalbi çıkarılmadan, "domuz sırtı" diye tabir edilen "heterotopik" bir nakil operasyonuyla bir başka kalp nakledildi.

Hannah Clark’ın yeni kalbi, iptal edilen eskisinin yanında 10 yıl boyunca çalıştı. Ancak son zamanlarda Hannah’ın vücudu, yeni kalbini reddetmeye, aldığı ilaçlara reaksiyon göstermeye başladı. Bunun üzerine doktorlar, 10 yıl önce takılan donör kalbi çıkarmaya karar verdiler.

Ameliyatın gerçekleştirildiği Londra’daki Great Ormond Street Çocuk Hastanesi adına konuşan bir yetkili, "Tetkikler sırasında Hannah’ın kendi kalbinin tıkır tıkır çalıştığını fark ettik. Böylece bir operasyonla nakledilen kalbi çıkardık. Reddetmeye karşı kullandığı ilaçları da kestik ve eski kalbi damarlarına yeniden bağladık. Operasyon çok başarılı oldu ve şimdi Hannah’ın sağlık durumu çok iyi" dedi. Hannah, takılan organı çıkarılarak kendi kalbi çalıştırılan dünyadaki ilk hasta oldu.

Hannah’a 10 yıl önceki kalp naklini gerçekleştiren Mısır asıllı ünlü cerrah Sir Magdi Yacoub, 20 Şubat’taki operasyona nezaret etti ve ameliyatı yapan cerrahların başında durarak yönlendirdi. Emekliye ayrılmış olan 71 yaşındaki Sir Magdi Yacoub, Hannah’ın ailesinin ricası üzerine ameliyata katılmayı kabul etti. Sir Magdi, BBC’ye yaptığı açıklamada, "Hannah’ın orijinal kalbi şimdi tamamen iyileşmiş durumda. Şimdi normal çalışan bir kalp. Bu çok mutlu bir son oldu" dedi.

Tıp uzmanları, Hannah’a yapılan operasyonun, kalbin enfeksiyon geçirerek fonksiyonunun bozulduğu "kardiyomiyopati" hastası insanları tedavi etmek bakımından çok önemli bir gelişme olduğunu söylüyor. İngiliz Kalp Vakfı Başhekimi Prof. Peter Weissberg, "Magdi Yacoub gibi cerrahlar, kalbin akut iltihap yüzünden çalışmadığını ve eğer dinlendirilirse iyileşeceğini öngördüler. Bugün ne kadar haklı olduklarını gördük" diye konuştu.

Weissberg, Hanhah’ın probleminin bugün kendi kalbinin yanına, birkaç ay sonra çıkarılacak bir cihaz takılarak çözülebileceğini, ancak 10 yıl önce böyle bir teknolojinin olmadığını da söyledi.

.
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2006 Cuma 03:16:15
Güncelleme :14 Nisan 2006 Cuma 03:22:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?