19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Hastanede kol bandı uygulaması

Dokuz Eylül Üniviversitesi Hastanesi'nde bir ay önce yaşanan talihsiz vakanın ardından, 14 gün önce uygulanmaya başlanan hastalara kol bandı sistemi başarılı oldu.

İzmir'in 30 yıllık sağlık kuruluşu Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde 20 Ağustos 2008 tarihinde başlatılan "Hasta kol bandı" uygulaması, yaklaşık bir ay önce gerçekleştirilen "Yanlış ameliyat" nedeniyle ortaya çıkan güven sorununu ortadan kaldırdı.

Katarakt ameliyatı olmak için bekleyen hastanın rahminin alınması üzerine kamuoyunda oluşan kuşkular, hastalara, hasta kabul işlemi sırasında cinsiyetine göre takılan pembe ve mavi renkli kol bantları ile son buldu.

Pembe ve mavi yetişkin kadın ve erkek kol bantlarının yanı sıra, yeni doğum yapan annelere, hem kendileri hem de bebekleri için çift bant uygulaması getirildi. Hastanenin tüm birimlerinde giriş ve koridorlara asılmak üzere "Hasta kol bandı" afişleri hazırlatıldı. Hasta kabul birimi tarafından takılan kol bantlarında, hastanın adı, soyadı, dosya numarasından oluşan bilgiler yer alırken, yatışı yapılan hastalar da bu bileklik ve yatış evrakları ile ilgili servise yönlendirilerek karışıklık riskine son verildi. 15 gün içerisinde sistem daha otomatize hale getirilip, kol bandları ile beraber barkod uygulamasına geçilecek. Acil serviste yatışı yapılan hastaya kol bandı, hemşire (monitörlü gözlem, resüsitasyon, bakılar)-doktor(sutür odası, izole oda, kbb odası, kadın doğum odası, alçı odası) tarafından takılırken, hasta tedavi amaçlı başka servise nakil ediliyorsa, kol bandı sökülmeden (aynı kol bandı ile), ilgili servise gönderiliyor. Acil servisten taburcu durumunda olan hastanın taburcu evraklarını hazırlayan hekim, hasta kol bandını hastadan sökerek, taburcu evraklarına ekliyor ve iç sekreterliğe gönderiyor. Bazı hastanelerde daha önce kullanılmaya başlanan hasta kol bandı sistemini inceleyip geliştirdiklerini belirten Başhekim Prof.Dr. İbrahim Astarcıoğlu, modern ve akılcı sistemleri adım adım hayata geçirmeye devam edeceklerini, en iyi hizmeti vermek için yoğun bir çalışma içinde olduklarını ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 15:26:12
Güncelleme :2 Eylül 2008 Salı 20:16:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?